Раздават над 12 000 безплатни дръвчета в Русе

23
Желаещите трябва да отидат на паркинга на НАП в събота
Желаещите трябва да отидат на паркинга на НАП в събота Снимка: Гората.бг / архив

Желаещите трябва да отидат на паркинга на НАП в събота

Гората.бг ще подари 12 500 плодни, медоносни и декоративни дръвчета на хората от Русе и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ.

Това ще се случи в събота, 19 февруари, от 13:00 часа на обществения паркинг до НАП - Русе.

Ще се подаряват приоритетно плодни дръвчета– сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки, череши, облачинска вишна, орехи, както и явори, борове, златен дъжд, липа, акация и др. Така ще се доближи целта от 3 милиона дървета в България (вече са засадени 1.7 милиона), а Русе и областта ще станат по-зелени, красиви и чисти.

Повечето фиданки са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра, вишните, орехите, сливите (жълта афъзка), дюлята са качествени сортове, ябълките и черешите НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират. Всеки ще получи инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Всеки ще може да получите и повече от едно дръвче. Ако гражданите носят използвани, но здрави найлонови пликове/малки чували, допълнително ще помогнат на природата.

С участието в кампанията всеки е се съгласява, че:

1. Ще извърши засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда.

2. Ще положи максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.

3. По никакъв начин няма да продава предоставените дръвчета.

4. При възможност ще сподели снимки от засаждането/развитието на дръвчета директно в групата: Гората.бг – група.

6. В случай, че се приемат дръвчета за други хора– всеки се задължава да ги информира за волята на дарителя и ще носи отговорност за техните действия или бездействия като за свои.

7. Ще трябва да се информира своевременно за всичко важно, което би могло да доведе до нарушаване на закона, добрите практики или ще нанесе вреда на биоразнообразието, природата или хората.

8. Снимки и снимки/видеа от събитието по раздаване и последващо засаждане, могат да бъдат споделяни в социалните мрежи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Инициативен
    Просто събирайте костилките от плодовете, които консумирате. Изсушете на вестник и слънчева светлина. Когато излизате извън града, спирате на пусто място и просто ги изхвърляте нашироко. Природата си знае работата. За 10 ще станем плодна градина. Нищо работа е.
  • 0
    3
    Раздадоха ли дръвчетата в Русе
    Имаше пякаква инициатива, която, евалла, не беше отразена никъде.Раздадоха ли все пак дръвчетата?Или пак много приказки, а работа никаква или почти никаква, както стана миналата година.
  • 0
    2
    Гост
    Бай Мюмюн ще се награби с цяла каруца дърва за прода...... за садене, исках да кажа.
  • 5
    1
    Учуден
    Предните сякоха,сеч и осякоха целият град,кея,крайбрежната и т.н. и т.н. дървета 20 годишни и повече.Тези сега дървета раздават да садим,а иди ги разбери.Ще доживеем ли да хванем сянка от тях? Кой ще търси отговорност за безразборното осичане на цели колонади дървета? Кой ще задава въпроси на ПП ГЕРБ и техните сподвижници? Да отговори сегашният кмет и окръжен прокурор.Защо се ослушвате?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари