Пламен Дойнов: Ние сме склонни да се влюбваме в диктатора

0
"Много обичаме някой да удари по масата и да разгони по-несигурните или по-колебливите хора, да внесе ред в собствените ни мисли, които иначе са потънали в колебания и страхове.", каза ректорът на Нов български университет
"Много обичаме някой да удари по масата и да разгони по-несигурните или по-колебливите хора, да внесе ред в собствените ни мисли, които иначе са потънали в колебания и страхове.", каза ректорът на Нов български университет Снимка: БГНЕС / Архив

"Истината е толкова по-силна, колкото повече служи на стойността на човешкия живот и човешката свобода", смята Дойнов

"Около истината винаги ще има спорове. Винаги ще се твърди, че има различни гледни точки, много истини и че тя в крайна степен е особен вид дори реторическа конструкция. Големият въпрос е, когато изричаш истината и когато си мислиш, че я изричаш или показваш, защо го правиш. В името на какво се изрича тази твоя истина, която мислиш, че е обща."

Това каза в интервю в предаването "Хоризонт до обед" на БНР Пламен Дойнов, поет, литературен критик и ректор на Нов български университет.

"Истината е толкова по-силна, колкото повече служи на стойността на човешкия живот и човешката свобода", смята Дойнов, чиято книга "Влюбване в диктатора" ще има представяне днес в НБУ.

"Ние сме склонни да се влюбваме в диктатора, да изпадаме във възхищение пред насилническите личности. Въобще насилническата природа някак си ни упоява. Много обичаме някой да удари по масата и да разгони по-несигурните или по-колебливите хора, да внесе ред в собствените ни мисли, които иначе са потънали в колебания и страхове."

Книгата е от 2020 година, а диктаторите се грижат новата политическа поезия да не остарява, да ѝ внасят нова и нова сила, коментира Пламен Дойнов.

"Има една повторителност на нашите заслепения. Буквално патоса на това влюбване и възхищение от насилническите натури аз го черпя от добрите стари традиции на соцреалистическата поезия, с дълбоки корени и в руската, и в българската, въобще в източноевропейската поезия."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари