Бяла чества 146-годишнината от своето освобождение

0
Бяла е второто освободено селище от османско владичество в България след Свищов
Бяла е второто освободено селище от османско владичество в България след Свищов

Градът е второто освободено селище от османско владичество в България след Свищов

На днешния ден войски под командването на ген.-майор Александър Арнолди се насочват към Бяла

На днешния ден се навършват 146 години от освобождението на Бяла, второто освободено селище от османско владичество в България след Свищов, предава Дарик.

На 5 юли 1877 г. авангардните руски части на Русчушкия отряд в състав от 1-ва бригада на 12-а кавалерийска дивизия и 17-и Донски казашки полк с командир генерал-майор Александър Арнолди се насочват към град Бяла. Успяват да изпреварят действието на авангарда на Източнодунавската армия и достигат моста на Кольо Фичето на река Янтра. Посрещнати по български обичай с хляб и сол от българското население. Приветствани са от учителя Стефан Маринов и благословени от свещеника Иван Попстефанов.

По същото време 3-та сотня от 17-и Донски казашки полк води бой северозападно от град Бяла с нередовен башибозук и конни черкези отряди. Казаците успяват да заемат височините и се окопават. Местният турски командир Мехмед бей изтегля без бой своите сили.

На 6 юли в Бяла се установява началникът на щаба на Русчушкия отряд генерал-лейтенант Пьотър Вановски и 33-та пехотна дивизия с командир генерал-лейтенант Александър Дризен.

В резултат на действията се стига до освобождението на град Бяла и Русчушкия отряд създава укрепени позиции в околните силно пресечени местности. От тях успешно задържат по време на войната основните сили на Източнодунавската армия.

От 20 юли до 13 август 1877 г. в Бяла пребивава е главната квартира на руския император Александър II.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари