Бяла отпразнува Освобождението с тържествена заря-проверка

1

Бяла е второто по-голямо българско селище след Свищов, което бива освободено от османското владичество

С тържествен митинг-заря късно снощи в Бяла бе отбелязана 145-ата годишнина от Освобождението на България и 146 години от Освобождението на града от османско иго. Бяла е второто по-голямо българско селище след Свищов, което бива освободено от османското владичество. Именно поради това тя се приема и за първата столица на новоосвободената българска земя, предаде Русе Медиа.

Сред официалните гости бяха началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, началникът на Военно окръжие – I степен подполковник Васил Петров, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, директорът на Секретариата на Областния съвет на БЧК Антоанета Ябанозова, кметовете на Две могили и Борово Божидар Борисов и Валентин Панайотов, представители на местната и държавната власт от региона и съседните населени места, както и енорийският свещеник на Бяла отец Георги Стоянов.

В своето слово кметът на Бяла Димитър Славов отбеляза, че 3 март е свят национален празник, не само защото е един от първите празници, които новоосвободената българска държава въвежда в своя календар, а защото е символ на възстановената българска държавност. „Трябва да сме признателни на всички народи, отдали живота си за свободата, към подвига на баронеса Юлия Вревска и героизма на опълченците. В продължение на шест месеца, опълченците, които спират с гърдите и телата си настъплението на противника, момчетата, които полагат пред олтара на отечеството неизживения си живот, неосъществените мечти, несбъднатото си лично щастие – храбреците, които с подвига си записват най-светлата ни страница в новата българска история – първата страница на нейната свобода, са гордост за нас. Вярата, че ще бъдем най-сетне свободни дава криле на всички следосвобожденски опити на българския народ да върне целостта на своето изстрадало отечество. Тази вяра и тази надежда дадоха кураж на българите да направят своето съединение и да изнесат на плещите си най-тежката част от Балканските войни и Първата световна война“, каза кметът.

Димитър Славов призова българите към обединение. „Разделени сме от червени линии, от политическа омраза, завист, дребнавост, но имаме избор дали да се обединим днес на нашия Национален празник, дали да посрещнем като един горд народ със славна история предизвикателството на нашето време – войни, земетресения, пандемии, икономически и политически кризи, или да продължим да затъваме в блатото на злобата и омразата. Нека помним, нека бъдем единни, нека носим в сърцата си гордия български дух, защото единствено любовта към България може да ни обедини и да ни даде сили да опазим чист най-светлия ни национален идеал“, каза още той.

Инициативата, която се организира от Община Бяла със съдействието на Националния военен университет вече повече от половин век, продължи с тържествена вечерна проверка. Бе отдадена почит към освободителите и създателите на българската държава от представителни блокове на Националния военен университет във Велико Търново, а накрая церемонията завърши с празнична заря.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари