Пчеларският университет осигурява стипендии за кандидати от Русе, Бяла, Велико Търново и Свищов

4
Новият модел на обучение има за цел да предостави възможност на всеки да се превърне в истински пчелар
Новият модел на обучение има за цел да предостави възможност на всеки да се превърне в истински пчелар

Новият модел на обучение има за цел да предостави възможност на всеки да се превърне в истински пчелар

От 8 януари 2024 година започна записването за цялостната програма Професия пчелар на Пчеларски университет. Той е създаден от “Истински мед”, чиято мисия е да подкрепя българските пчелари и да помага на хората да се сдобият с чист мед с доказан произход. Проектът се осъществява за трета поредна година и след три успешни випуска на университета и десетки завършили курса, тази пролет предстои нова учебна година с подобрена учебна програма и гъвкав процес на обучение, съобщава Русе Медиа.

За този сезон са предвидени 10 пълни стипендии, като 3 от тях са осигурени от новия им партньор в програмата Enery България, компания за възобновяема енергия със смела визия за бъдещето. Тяхната цел е да намалят въглеродните емисии и да осигурят целогодишна енергия за общностите, бизнеса и енергийните мрежи.

Компанията вече има един соларен парк в България и предстои изграждане на нов в с. Ценово. Трите стипендии са насочени към хора от района на Бяла, Русе, Велико Търново и Свищов, където ще е новото съоръжение. След завършване на курса, партньорът може да предостави допълнителни възможности за развитие на хората, които имат желание да се занимават с пчеларски занаят.

През 2021 година, благодарение на ангажираността на техни служители и специалисти, Enery успява успешно да инсталира пчелни кошери в соларния им парк в с. Караджалово.

Учебната програма на цялостния курс представлява хибриден 3-месечно обучение, което включва 11 видео урока, 9 онлайн срещи с лекторите за въпроси и отговори и 2 практически обучения на работещ пчелин. Записването се осъществява през сайта на университета и всеки желаещ може да го направи в срок до 15 февруари 2024 г. Формата за кандидатстване за стипендии е вече отворена, а крайният срок е 8 февруари 2024 година.

Този нов модел на обучение има за цел да предостави възможност на всеки да се превърне в истински пчелар. Чрез безсрочен достъп до всички лекции, гъвкава програма и практически обучения на реален пчелин – това вече е възможно. Курсът е подходящ за хоби пчелари и хора, които искат да са близо до природата и пчелите.

Предвидени са 5 награди за курсистите с най-добро представяне по време на обучението – 5 кошера с пчелни семейства.

Пчеларският Университет е инициатива близка до сърцето на целия ни екип. Нашата визия за създаване на устойчивост в глобалното пчеларство изисква от нас да направим този древен занаят отново атрактивен за хората. Постарали сме се да създадем гъвкави онлайн курсове, за да можем да предложим знание и опит както на уикенд пчеларите, така и на тези с мотивация да бъдат професионалисти.”, казва Сергей Петров, основател и управител на Истински мед.

Пълна информация за учебната програма, стипендиите и таксата за обучение може да бъде намерена на сайта на университета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Красимир
    Смятат, че с две практически обучения ще се предадат адекватни знания!? В България пчелари и мед да искате. Проблема е вноса на меда, скъпия инвентар и ниската изкупна цена., както във всяка сфера. Още една пералня с обучения.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари