Знаете ли, кои ядки са най-полезни?

0
Всички разновидности на ядките съдържат витамини А, Е и от групата В, както и цял комплекс от микроелементи - калий, калций, фосфор и желязо
Всички разновидности на ядките съдържат витамини А, Е и от групата В, както и цял комплекс от микроелементи - калий, калций, фосфор и желязо

Полезните свойства на ядките са познати от незапомнени времена. Така жреците в Древен Вавилон забранявали на простолюдието да яде от тях, смятайки, че те укрепват ума, а на простите хора това не им било нужно. От тогава възгледите са се променили и днес всеки може да си позволи шепа ядки, които наистина влияят много благотворно на мозъка и носят полза на организма като цяло, пише Framar.bg

Всички разновидности на ядките съдържат витамини А, Е и от групата В, както и цял комплекс от микроелементи - калий, калций, фосфор и желязо. А да кажем кои ядки на най-полезни наистина е трудно, защото всяка разновидност съдържа уникален комплекс от полезни вещества.

Лешници

Тези ядки по правило могат да бъдат смятани за любими на диетолозите - благодарение на ниското съдържание на въглехидрати те могат да се ядат и при много строга диета без риск да наддадете. Лешниците помагат при хронична умора, диабет, високо кръвно налягане, увеличение на простатата, варикозно разширени и възпалени вени.
Млякото от лешници успокоява нервите и лекува хронични бронхити. ТО се приготвя така: 50 лешникови ядки счукайте и накиснете за 10 часа в една чаша топла вода. След това стрийте в хаванче и оставете да престоят три часа, кипнете и прецедете. Добавете 5 супени лъжици сметана и две десертни лъжици мед. Взимайте по една супена лъжица два пъти дневно преди ядене.

Бадеми

Бадемовите ядки минават за шампиони по съдържание на калций и витамин Е. Бадемите са много полезни при анемии и нарушения в зрението, а бадемовото масло действа благотворно на кожата - овлажнява я и отстранява раздразненията. При заболявания на стомашно-чревния тракт и бъбреците се препоръчва да се ядат бадеми, като едновременно с това пиете и горещо мляко. Сладки бадеми се препоръчват при високо ниво на холестерол, при хипертония, ракови заболявания, очни болести, при затлъстяване, язви, болести на жлъчните пътища и при киселини.
Но не се увличайте да хапвате много горчиви бадеми - твърде голямото количество етерични масла, които те съдържат, може да нанесе вреда на здравето. Допустимата дневна норма е 1-2 ядки.

Фъстъци

Или както още ги наричат - китайските орехи, са прекрасен източник на фолиева киселина, която подпомага обновяването на клетките, а съдържащите се в тях мазнини имат леко жлъчогонно действие, полезни са при язвена болест и гастрит. Фъстъците подобряват паметта и вниманието, освен това са необходими за нормалното функциониране на нервната система, сърцето, черния дроб и други вътрешни органи.
Помнете обаче, че не бива да злоупотребявате със суровите ядки - те могат да предизвикат нарушения в храносмилането. Освен това, кожицата им е силен алерген. Затова най-добре яжте пържени или печени фъстъци.

Шам фъстък

Ядките на шам фъстъка са полезни за хора, които се възстановяват след тежко заболяване, както и при болести на черния дроб, гадене, жълтеница и за профилактика на сърдечни проблеми. Избирайки шам фъстък, помнете, че зеленият цвят на ядките говори за тяхната зрялост. Така че колкото са по-зелени, толкова са по-вкусни.

Орехи

По съдържание на витамин С орехите сериозно превъзхождат черния касис и цитрусовите плодове. Затова са незаменими в сезона на настинките и са полезни за хора с понижен имунитет. При много европейски народи орехите са смятани за храната на силните. Тези ядки наистина укрепват мускулите и бързо премахват умората след физическо натоварване. Освен това, орехите притежават бактерицидно, общоукрепващо, кръвоспиращо, противовъзпалително и ранозатварящо действия.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари