Змии стряскат майки с деца в квартали на Русе

40
От общината приканват русенци да пазят парковете, градините и зелените площи и да не ги замърсяват
От общината приканват русенци да пазят парковете, градините и зелените площи и да не ги замърсяват Видео: Русе Медиа

Топлото време и избуялата растителност доведоха до поява на змии в кварталите на Русе.

Последният случай е от района на Русенския университет, където жители на кварталВъзраждане“ бяха стреснати от влечуго на пътя. Въпреки че общината започна да коси още в края на март, дъждовете в началото на май създават затруднения в обработката на зелените площи, информира Русе Медиа.

Появата на змии в жилищните квартали на Русе силно притеснява хората. Майки с малки деца признават, че се страхуват, когато минават покрай високата трева и бурените. Въпреки че обикновено влечугите в града не са опасни, срещата с тях предизвиква силен стрес, най-вече при жените. Хората смятат, че не се коси достатъчно, което е довело и до бум на кърлежи.

От общината обясниха, че са започнали още на 23 март по график, като първо са били парковите зони, а след тях – жилищните квартали. Обработката се прави два пъти в месеца в даден район.

Работят пет екипа, които са от 6 до 8 човека косачи, и пет екипа за събиране и вдигане на трева, които са от 10 до 15 човека с пет автомобила. Действително имаме сигнали за кърлежи, но за да бъде третирано за кърлежи и комари,  районите първо трябва да бъдат окосени. Така че след приключване на коситбата в даден район, се предвижда и третиране за кърлежи", каза Георги Игнатов, директор дирекция „Екология и транспорт“.

Проблем са създали и валежите, обясняват от фирмата-изпълнител. Отделно в тревните площи има много боклуци, които чупят машините и забавят работата.

Всичко е навреме, просто когато вали дъжд, не може да се осъществява операцията косене. Сега вече тревата не е толкова силна, имаме големи машини, действаме по въпроса. Когато е такава голяма трева, като не видиш найлона и го повлечеш, той хваща примерно 2-3 зъба от ножа и целият ти откос върви с една „брада“, дето се вика, после трябва да се връщаш да го правиш. Камъните също трошат, железа сме имали набити. Голяма мизерия излиза по принцип, има кварталчета, където е нещо страшно“, каза озеленителят Стилиян Грозев.

От общината приканват русенци да пазят парковете, градините и зелените площи и да не ги замърсяват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук