Змей Горянин става почетен гражданин на Русе

0

Писателят Светлозар Акендиев Димитров, известен с творческия си псевдоним Змей Горянин и директорът на Русенската опера маестро Найден Тодоров, са предложени за удостояване със званието „Почетен гражданин на Русе“. Това е сторил председателят на общинския съвет засл. проф. Васил Пенчев с две докладни записки, които ще бъдат разгледани на септемврийската сесия на местния парламент.

Големият русенски поет, писател и деец на културата е преложен за посмъртно отличаване със званието от Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, от Историческия музей, от Митрополията, от Възрожденско читалище „Зора 1866“, от Русенското общество за културно и историческо наследство „Змей Горянин“ и от Клуба на дейците на културата (КДК).

В предложението е описана богатата му биография и са посочени заслугите му в областта на културния и духовния живот на Община Русе. Змей Горянин е посветил на родния си град редица свои произведения, сред които са двата цикъла стихове – „Сонети за Русе“ (1939 г.) и „Песни за моя град“ (1954 г.); трилогията „Дунавът тече“, която възкресява ликовете на Баба Тонка, Ангел Кънчев, Стефан Караджа, пресъздавайки историята на Русе през периода 1860-1878 г.; Сборникът разкази „Последният ден“ (1936 г.), е посветен на стария Русчук.

Предложението е разгледано на заседание на Председателския съвет, проведено на 10 юли, на което членовете му са излезли със становище Светлозар Акендиев Димитров – Змей Горянин, да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на град Русе“.

Маестро Найден Владиславов Тодоров пък е предложен от общинския съветник от групата на РЗС д-р Камен Милков. Понастоящем той е кандидат за кмет на общината от Нова алтернатива за Русе.

Предложението му е обосновано със значимите постижения на Найден Тодоров в областта на културния и духовния живот на община Русе и творческата му дейност в Държавната опера в дунавския град. Приложена е и подписка в подкрепа на идеята от творческия състав на културната институция и почитатели на оперното, балетното, хоровото и симфоничното изкуство – граждани на Русе, съдържаща близо 200 подписа.

Това предложение също е разгледано от Председателския съвет на 10 юли, който е одобрил преложението. За да стане то реалност, трябва да бъде гласувано от общинския съвет, което ще се случи на предстоящата му сесия през сепетмври.

Маестро Найден Тодоров е признат за един от най-проспериращите диригенти в България, а благодарение на неговата активна творческа дейност, колективът на Държавна операРусе убедително се утвърди като значим фактор в българската култура.  

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари