Днес откриват изложба, която разказва за посещенията на Шостакович в Русе

2
Експозицията е в чест на 115-тата годишнина от рождението на композитора
Експозицията е в чест на 115-тата годишнина от рождението на композитора Снимка: РИА новости

Днес откриват изложба, която разказва за посещенията на Дмитрий Шостакович в Русе 

Откриването на изложбата ще бъде на 19 септември 2021 година от 17:30 часа във фоайето на Доходното здание и е част от съпътстващата програма на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Държавна операРусе, като най-представителния музикален институт на града, чийто почетен гражданин е Дмитрий Шостакович инициира национално юбилейно честване на годишнината от рождението на компрозитора в навечерието на неговата рождена дата.

Документалната изложба разказва за посещенията на Шостакович в България – в София, Пловдив, Варна и Русе. Експонирани са фотографии, запечатали концертните му изяви в тези градове, срещите му с български композитори в София, факсимилета от негови писма и посвещения, моменти, свързани с първата постановка на операта „Катерина Измайлова“ в България, осъществена с присъствието на композитора през 1965 година в Русе.

Изложбата е съпътствана от неизвестни до сега и новооткрити през септември 2021 година документални кинокадри, регистрирали гостуването на композитора през 1965 година, както и видеокадри с акад. Васил Казанджиев, проф. Павел Герджиков, д-р Аделаида Якимова-Фурнаджиева и Вера Немирова, споделящи спомени и впечатления от общуването си с Шостакович и неговото творчество.

Авторският колектив е съставен от д-р Веселина Антонова – изследовател и архивист в Художествения архив на Държавна опера-Русе, д-р Любомир Кутин и Пламен Бейков – драматург на Държавна опера-Русе.

Художественото оформление е дело на художника Орлин Атанасов.

Научен консултант в систематизирането на събраната информация и нейното евентуално последващо публикуване е проф. д-р Наташа Япова.

Партньори в издирването на архивни материали за изложбата са НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Софийската филхармония, Съюза на българските композитори, Държавна опера-Пловдив, Регионална библиотека „П. Славейков“ – Варна, Централен държавен архив, Държавните архиви на Варна, Пловдив и Русе, Международно дружество „Елиас Канети“.

Откриването на изложбата ще бъде съпроводено с кратка дискусия и излъчване на документалните видеоматериали.

След представянето в Русе, в течение на следващите месеци, изложбата „Дмитрий Шостакович в България“ ще гостува на партньорските организации – НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Софийската филхармония, Съюза на българските композитори, Държавна опера-Пловдив и Регионална библиотека „П. Славейков“ – Варна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари