Жозеп Борел: Няма да заменим свободата си за газ

0
Боли ме, когато виждам приликите с дните от навечерието на Втората световна война
Боли ме, когато виждам приликите с дните от навечерието на Втората световна война Видео: NOVA

По думите му трябва да мислим за инструменти на принуда, отплата и контранападение

Показахме, че няма да заменим свободата си за газ, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред Европейския парламент в извънредния дебат за войната в Украйна. Трябва да прекратим зависимостта си от руския газ, призова той. Показахме, че няма да пожертваме свободата за благосъстояние и напредък, добави Борел, предава NOVA.

"Живеем в момент, в който се ражда геополитическата Европа. Сега си даваме сметка за всички предизвикателства, пред които сме изправени. Европа трябва да поеме своята отговорност. За първи път от края на Втората световна война една държава нападна друга държава. Русия разполага с ядрено оръжие и може да сплаши другите. Необходимо е да мислим за инструменти за принуда, отплата и контранападение. За мира са нужни двама, но за войната - само един. Трябва да увеличим капацитета на възпиране, за да предотвратим войната". Това заяви върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел на извънредното заседание на Европейския парламент, посветено на кризата в Украйна.

По думите му ситуацията напомня началото на Втората световна война. "Европа се сблъсква с една трагедия. Връщането ѝ на нашия континент не трябва да ни плаши, а да ни окрили. Трагедията, опасността свързана с войната никога не избледнява. Може ли Европа да се справи с тази заплаха? Затова започнахме да работим по общи военни проекти, държавите-членки създадоха инструмент на мир, по силата на който, ще предоставим оръжие на Украйна", посочи той. И допълни, че в идните седмици ще бъде преосмислен стратегическия компас.

"След кризата трябва да променим начина си на мислене и да изпреварваме събитията. Един от уроците, които научихме от инвазията е, че трябва да мислим стратегически за целия свят. Европа трябва да разсъждава върху своята сигурност",отбеляза Борел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    ;iu
    Заради такива платени предатели като този на снимката Европа е заложник на сащ! Време е човечеството да проумее, че сащ е агресор и сащ заплаха за световния мир!
  • 5
    2
    русенец
    А свободни ли сте изобщо? САЩ забрани Еърбъс да продава самолети и части за тях на Русия. Иначе днес Боинг са предали на руснаците 15 В-737 MAX. Не сте свободни, на колене сте и то защото така ви харесва. ЕС в момента е това, което беше соц.лагера преди години - чакат някой да им каже какво да правят.
  • -1
    1
    Машала
    “Г*з глава затрива”, “Лакомо д*пе, кръв сере”!!! Чок селям серсеми
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари