Животът на Недка се превръща в ад преди две години

0
Борбата на една майка да си върне децата
Борбата на една майка да си върне децата

Животът на д-р Недка Кънева-Абделбаки, лекарка от Варна, се превръща в ад преди две години, когато, през 2016 г., съпругът й буквално отвлича 3-годишните им дъщери в Йордания.

Майката не спира с ежедневната си борба, която води, за да си върне вече 5-годишните Алия и Амира. Подкрепа от институциите обаче не среща.

На 3 март 2016 г. Недка успява да се свърже със свекъра си д-р Мохамед Абделбаки по телефона. Тогава той й заявява, че децата ще останат при тях в Йордания, а тя няма да ги види повече. 

Отчаяна, тя веднага подава жалби в Районната прокуратура във Варна, МВнР и Държавната агенция за закрила на детето. Следват писма до президента Росен Плевнелиев, до д-р Хасан Бармауи - почетен консул на Хашемитско кралство Йордания в София и омбудсмана Мая Манолова. 

Свързва се и с адвокати от Йордания, както и с организацията за правата на човека ARDD LEGAL AID. От тях разбира, че от особено значение е българската прокуратура да наложи забрана за напускане на България на бащата на децата Камал Абделбаки. 

Два месеца по-късно д-р Кънева получава отговор от Министерство на правосъдието. За съжаление, той е ужасяващ за майката - Йордания не е подписала Хагската конвенция за връщането на деца, отвлечени от родител и не съществува механизъм за връщането на близначките.

"През май 2016 г. изпратих писмо и до премиера Бойко Борисов, от когото получих отговор през август. В него беше посочено, че е била проведена среща със съпруга ми Камал, който твърдял, че децата ни Алия и Амира са живели в лоши условия в България и затова той ги извел в Кралство Йордания", разказва пред Dir.bg д-р Кънева.

От българското МВнР пък й казали да се обърне към Шериатски съд по препоръка на правосъдния министър и главния прокурор на Йордания. Отговорът от Агенцията за закрила на детето бил, че са изпратени напътствия до българския посланик в Аман за нота, която е основана на клаузи от Конвенцията за правата на детето на ООН, защото Йордания е ратифицирана страна по тази Конвенция. 

Така на 20 май 2016 г. - три месеца, след като за последен път вижда децата си, Недка отново пристига в Йордания. Там, с помощта на адвокати от ARDD LEGAL AID, осъществява редица от срещи и завежда дело за попечителство. 

"След много перипетии призовката по делото беше връчена на свекъра ми Мохамед Абделбаки чрез министъра на здравеопазването и делото беше открито в началото на юли 2016 г. Тогава получих и първото решение за незабавно попечителство над Алия и Амира, според което свекър ми имаше 7-дневен срок за доброволно предаване на децата. Към този момент съпругът ми Камал беше все още в България", допълва Недка Кънева

Решението обаче така и не е изпълнено. Следват месеци на мъчително очакване, защото дядото на Алия и Амира обжалва пред всички възможни инстанции. 

"През декември 2016 г. вече стана ясно, че родителите на Камал няма да ми позволят нито да си видя децата, нито да ги взема. Прибрах се изтощена в България, а адвокатът ми заведе ново дело - този път за виждане на Алия и Амира. За целия ми 7-месечен престой в Кралство Йордания аз не можах нито да видя, нито да взема децата ми, въпреки че всички съдебни решения бяха в моя полза", плачейки разказва майката.

След двумесечен престой в България, Недка отново се връща в Йордания. Отива пред дома на свекърите си, за да може поне случайно да види дъщеричките си, ако ги изведат. Вместо това вижда съпруга си Камал, който обаче я подминава. По-късно получава съобщение на телефона си от него. То гласи: 

"1. Отиваш и спираш всички съдебни дела в България и Йордания, независимо как и какво би могло да се наложи да претендираш - като съмнение в психическото ти здраве, отказ от права за попечителство и т.н. Без да забравиш да вземеш документи, доказващи приключването на всяко едно дело, без каквито и да било изисквания срещу някой от нас тримата. Плюс чисти удостоверения за съдимост на тримата (Камал Абделбаки говори за себе си и родителите му - бел.ред).

2. Оттегляш всяко пълномощно, издадено от теб към всички адвокати и в двете държави (пред нотариус и връщайки си оригиналните пълномощни документи).

3. Продаваш къщата чрез банката, приключвайки с кредита и носиш в Йордания минимум 9000 долара, за да се погасят всички разноски за адвокати, които заради теб бяха наети.

4. Като изпълниш всичко това, ще се срещнем и ще се извиниш подобаващо и ще поискаш прошка първо от мен, а после и от нашите - един по един. Само тогава и единствено тогава, след изпълняване на всичко това, ще имаш живот с Алия и Амира. Като си готова с всичките условия, всички документи и парите - пиши... Няма да е лошо да си докараш и дипломите, преведени на арабски и легализирани. И преждевременно учи арабски.

5. За последен път ти давам шанс... Ама наистина за последен..."

Недка отказва да изпълни условията на Камал и той прекратява комуникацията си с нея. 

Междувременно, българските адвокати на майката завеждат дело срещу съпруга й в Районния съд във Варна по Закона за домашно насилие. Така в началото на юли 2017 г. българските магистрати издават заповед за незабавна защита на Недка и двете й дъщери. 

Д-р Кънева пише нови писма с молба за съдействие до президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. 

"Написах им, че имам две съдебни решения - едно от български съд за незабавна защита и едно от йорданския съд за незабавно попечителство, които не са изпълнени и аз от 18 месеца не мога нито да си взема, нито да си видя децата. От премиера не получих отговор, а от президентството получих отговор, че молбата ми е препратена до МВнР и до ДАЗД", обяснява още майката.

През август 2017 г. Недка Кънева заминава за Йордания, защото вече има разрешение от съда да види Алия и Амира. То обаче е в рамките на 2 часа в Клуб на йорданската жена. 

"Това беше най-големият удар върху мен за целия този период, когато децата ми не ме разпознаха и аз бях чужда за тях. Отказваха да ги прегърна и бягаха от мен", плаче жената. 

Алия и Амира са придружавани от баща си Камал и дядо си Мохамед в нарушение на съдебната заповед. Седмица по-късно срещата на Недка с децата продължава само десет минути, защото бащата започва да се държи агресивно.

В края на октомври м.г. майката за пореден път се явява пред съда по делото за попечителство. 

"Пред мен се поставят постоянно неизпълними или трудни за изпълнение препятствия, които изкуствено удължават времето, като крайното намерение на Шериатския съд е аз да не получа попечителството над децата ми. От мен се изисква да живея постоянно в Кралство Йордания, за да получа попечителството. Но аз нямам право на постоянно пребиваване в Йордания, защото съм чужденка", обяснява д-р Кънева.

Последният път, в който майката вижда дъщерите си, е в края на октомври м.г. - два дни, след като се е явила в съда. Тогава тя чува как съпругът й Камал обяснява на децата, че майка им е отлетяла на небето.

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари