Жители на блок в "Дружба": Санирането е бедствие, полза от него няма

6

Народният представител Искрен Веселинов разкритикува за пореден път популизма в държавата, изразяващ се откровено чрез т.нар. "Национална програма за енергийна ефективност на многофамални жилищни сгради". 

Примерът, който той даде е от Русе, където в наскоро саниран блок, проблемите на живущите тепърва започват.

"Още погледнат отвън блокът показа, че една от основните задачи, да се уеднаквят фасадите, не е изпълнена. Това, оказа се, е най-малкия проблем" - споделя г-н Веселинов.  

По време на ремонта всичко, което може да се сгреши, е объркано. Щетите, нанесени от фирмата-изпълнител на потърпевшите граждани са за хиляди, но явно не може да им се търси последваща отговорност.

Изцяло подменената инсталация за звънци (няма и година време откакто живущите със собствени средства са закупили и монтирали) е сменена с друга - далеч по-некачествена по думите на изпълнителя. Такова било разпореждането на проекта.

Кабелите не са вкопани в стените, във всеки апартамент е поставен нов домофон, в непосредствена близост до "стария". Звънците, работещи на 220V са демонтирани, а кабелите им - на места увити в изолирбанд, на места оставени да висят свободно.

В някои апартаменти, поради изключителната немарливост на фирмата-изпълнител, вече има мухъл. Причината в конкретния случай е в това, че работниците са демонтирали тръбата на ширма, а отвора оставили затворен.

Така три месеца изпаренията, които ширмът трябвало да отвежда извън помещението, пълнели с влага кухненския шкаф. Освен всичко това - некадърно монтирани дограми и первази, налепени изолации, където не е нужно и т.н. и т.н.

 "Санирането е бедствие, полза от него няма. Или поне за нас полза няма - за изпълнителите е друго. А нас сега ни чака ремонт, който ще си платим от джобовете" - бяха категорични хората от блока.

 "Аз вече споделих на друго място, че с 1 млрд.лв. може да се построи магистралата от Русе до Велико Търново и пътят-убиец да остане в историята. Магистрала, която би дала шанс за икономически растеж на един от най-бедните региони в страната ни.

Вместо това тези пари ще се насочат отново за саниране, от което ще се облагодетелстват малцина жители на София и др. големи градове. Сметката ще я плащаме всички, дори и старците в забравените от бога селца и махали"..., казва Веселинов.

Сега обаче хората от този жилищен блок в Русе ще ремонтират "ремонтираното" със собствени средства, осъзнали, че за пореден път собствената им държава ги е ограбила. 

Пресиян Костадинов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари