Жители на Силистра се оплакват от денонощен шум заради фестивал на румънски остров

0
Събитието бе открито официално вчера, но силната музика тормози силистренци вече няколко дни
Събитието бе открито официално вчера, но силната музика тормози силистренци вече няколко дни Снимка: Александър Леви, БТА

Събитието бе открито официално вчера, но силната музика тормози силистренци вече няколко дни

Жители на Силистра се оплакват от силен денонощен шум, идващ от румънски остров в река Дунав. Причината за това е петдневен ежегоден музикален фестивал, който се провежда на острова. Тази година в проявата ще участват над 50 диджеи от северната ни съседка, предава БТА.

Събитието бе открито официално вчера, но силната музика тормози силистренци вече няколко дни. Живеещите в квартали, близки до реката, споделят, че шумът е толкова силен, че е предизвиква безпокойство и стрес у част от хората. Някои от тях са започнали да страдат от безсъние, главоболие и умора. Други са принудени да напускат домовете си, защото не могат да издържат на шума.

Проблемът се повтаря в средата на август вече няколко години. През 2021 г. учителят Иван Занов изпрати сигнали до Министерството на външните работи, Община Силистра, Областната администрация и Окръжната прокуратура, но адекватен отговор не последва. Въпреки това Занов смята, че при добро желание на институциите от двете страни на реката, решение може да се намери. Той е категоричен, че не е редно заради забавлението на шепа хора на острова да страда целият град.

Тази година граждани на Силистра подготвиха жалба до областния управител Минчо Йорданов. Те искат съдействие от него за „спиране на тормоза“, а в документа са се подписали повече от 100 недоволни силистренци.

Йорданов коментира за БТА, че търси начини за решаване на проблема още преди началото на фестивала.

Уведомили сме вицепремиера на Република България Мария Габриел за събитието, което се провежда на острова. Помолихме я да ни окаже съдействие и да изиска от румънските власти да съобразяват силата на звука. Искаме поне в късните часове на денонощието музиката да бъде спирана или намалявана, за да могат хората да си почиват. Потърсихме съдействие и от инженер Стефан Райчев, почетен консул на съседната ни държава, който пое ангажимент да се свърже с посланика на Република Румъния в София. Информирали сме и Стоян Георгиев, който беше председател на групата за приятелство между България и Румъния в парламента и който също се ангажира с проблема“, каза Минчо Йорданов.

Писмо до своя колега в румънския град Констанца е изпратил и кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов. В него той пише, че „тази музика създава сериозни неудобства на жителите на града. Чува се дори в крайните квартали. В тази връзка в администрацията на Община Силистра са регистрирани голям брой сигнали и жалби от граждани. Те съобщават, че силният шум пречи на съня им през нощта и на работата им през деня“.

Кметът припомня, че според българското законодателство силен шум след 22:00 ч.. е забранен и моли своя колега да информира румънски власти за причиненото неудобство на жителите на Силистра.

Въпреки действията на институциите, решение на проблема засега няма и силистренци ще трябва да изтърпят шума до вторник, когато се очаква фестивалът да завърши.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари