Жители на град Черноморец излязоха на протест

1
Исканията на протестиращите са да им бъдат възстановени наследствени земи
Исканията на протестиращите са да им бъдат възстановени наследствени земи Снимка: БТА

Исканията на протестиращите са да им бъдат възстановени наследствени земи

Жители на град Черноморец излязоха на протест с искане да им бъдат възстановени наследствени земи в местностите Акра, Таласакра и Червенка. Проблемът с тези имоти продължава две десетилетия и до ден днешен не се намира решение, казаха протестиращи, цитирани от БТА. Днешният им протест е организиран, след като от Министерството на земеделието и храните са им изпратени предложения за обезщетение.

В замяната на земите край морето се предлагат такива край села във вътрешността на община Созопол, казаха черноморци. Те настояват да им бъдат върнати наследствените имоти и не са съгласни, че уведомленията от земеделското ведомство са получени точно преди Коледните празници, което затруднява обжалването на процедурата в 14-дневен срок.

Необходимостта на тези терени отпадна през 2005 година. И тогава опитаха да ни обезщетят с места, които са далеч от Черноморец. Реално тези поделения ги няма, статутът на земята е сменен, но не се връща на хората. Преди Нова година получихме уведомления за обезщетения във вътрешността на общината, а върху терените, които си искаме, няма нищо“, каза Васил Жечев от Инициативния комитет за възстановяване на земите.

“Местната власт не разполага с инструментите, които могат да разрешат този дългогодишен проблем. Единственото, което можем да направим, е да подкрепим хората в техните искания, каза кметът на Черноморец Росен Деспов.

Наследниците на земи, попадащи на територията на бившите военни поделения, са повече от 200. Само ден преди Коледа, половината от тях са получили писма с посочени конкретни имоти край созополски села, които се предлагат като обезщетение. “Предлагат се терени край селата Равна гора, Габър, Индже войвода. Това не е равностойно. И трите местности, в които се намират нашите земи, са около 700 декара. Вероятно ще се превърнат в “бели петна“ и вероятно ще се разпродадат по познати в България схеми, допълни Жечев.

В сряда трябва да се проведе среща на протестиращите с областния управител на област Бургас Пламен Янев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Опи
    И къде е промяната? С герб-дпс добре си партнират и останалите са същите (бсп,възраждане, итн) ... НЕ ГЛАСУВАЙТЕ !!!
  • 0
    2
    И замириса на море
    Щом са апетитни имоти покрай морето, за които протестират наследниците им, тогава по-трудно ще могат да си ги върнат - явно мафията отдавна се облизва за техните наследствени земи, за да се облажи.
  • -3
    1
    KOKO
    Идиотията на Шарлатаните и тагаренко армия няма поделенията като в Русе изоставени но генерали и министри бол тъп--и
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари