Жителите на погранични села подновяват исканията за нов ГКПП с Турция

1
Идеята за разкриването на граничен пункт между селата Странджа и Малкочлар е от близо две десетилетия
Идеята за разкриването на граничен пункт между селата Странджа и Малкочлар е от близо две десетилетия Снимка: Дарик, Любима Калпачка

Идеята за разкриването на граничен пункт между селата Странджа и Малкочлар е от близо две десетилетия

Жителите на пограничните села от община Болярово отново отправят искания за разкриването на митнически пункт между селата Странджа и Малкочлар в Република Турция. Идеята за разкриването на туристически граничен пункт е от близо две десетилетия, предава БНР.

Разкриването на пункта ще доведе до значително разтоварване на пунктовете "Лесово" и "Малко Търново", освен това с около 90 км се съкращава пътя от автомагистрала "Тракия" през Ямбол до Къркларели и Истанбул, показват направените изчисления, подчерта кметът на община Болярово Христо Христов.

"Ние не сме се отказали. Тук говорим за един малък туристически пункт само за леки коли. Това ще помогне районът да стане по-атрактивен, да се насити с малко повече присъствие на хора, движение и живот."

До село Странджа е действал митнически пункт до 1948 година. През 2013 г. по Програмата за трансгранично сътрудничество общините от двете страни на границата разработват и технически проект за пътна връзка, като е предвидено изграждане на 2,35 км презграничен път, от които 1350 метра от българска страна и един км на територията на община Кофчаз, припомни кметският наместник Иванка Чалъмова.

"Точно по този проект пътят от турска страна пътят е направен до самата граница. От наша страна също е настлан до границата, където е оградата."

През 2005 година е прието решение за одобряване на проект за спогодба между Република България и Република Турция за откриване на ГКПП "Странджа-Малкочлар", но след това не са предприемани конкретни стъпки от правителствата на двете страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари