Жилищата с най-голямо поскъпване от 7 години

0
Годишният ръст на цените на жилищата скоро ще достигне двуцифрено число
Годишният ръст на цените на жилищата скоро ще достигне двуцифрено число Снимка: Dunavmost, архив

Във Варна в края на 2021-а цените са с 10,8% по-високи в сравнение с година по-рано

Годишният ръст на цените на жилищата скоро ще достигне двуцифрено число. За последното тримесечие на 2021 г. НСИ отчете 9,4% средно за страната повишение, което е най-голямото от близо 7 години насам, пише "24 часа". 

Във Варна на практика годишният ръст на цените е дори 10,8%, като при новите жилища е 11,3%, а ва съществуващите - с 10,5% на годишна база.

Положението е същото в почти цяла Европа. Вчера централната банка на Гърция съобщи, че в южната ни съседка цените на апартаментите в края на 2021 г. са се повишили с 9,1% в сравнение с година по-рано.

В Атина поскъпването е 10,5%, в Солун - с 8,3%, а средно за градските райони то е 9,7%.

Според данните на Евростат с изключение на Испания, Италия, Кипър и Малта годишният ръст на цените на жилищата е над 10%. В Естония например е 17%, а в Чехия дори е 22%.

У нас след Варна по поскъпване идва Пловдив със средно 9,5%, но там цените на новопостроените жилища са се вдигнали средно само с 4,9% в сравнение с година по-рано, докато съществуващите са поскъпнали с 13,2%. Като цяло новото строителство по принцип е по-скъпо от старото и когато заради високите стойности за придобиване на жилище голяма част от търсенето се насочва към по-евтините, неизбежно те поскъпват с по-голям темп.

В София вдигането на цените на жилищата за една година е с 9,1%, като и там новите са с по-висок ръст от старите. Бургас е следващият от шестте големи града с 9% годишен ръст на цените на апартаментите, а Стара Загора и Русе са с по 8,8% ръст.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари