Жестока смрад на мърша и фекалии в КТМ

4
Вонята се усеща и на територията на град Мартен
Вонята се усеща и на територията на град Мартен

В редакцията на Dunavmost.bg постъпиха множество оплаквания, че в продължение на 3 дни (от 10 до 12.10.2016 год.) в района на КТМ се носи жестока смрад на мърша и фекалии.

Други граждани, работещи в района на бившия Комбинат за тежко машиностроене в Русе са станали свидетели на това как се излива жълта течност директно в отходните шахти в продължение на часове. Очевидците твърдят, че това продължава трети ден и изливането на тази течност започва от 9 часа сутринта и приключва към 16:00 часа следобед.

"Здравейте, искам да ви информирам, че от вчера на територията на КТМ се носи жестока смрад на мърша и фекалии. Разбрах, че фирма Булмаркет почистват цистерни и изливат мръсотията в шахтите, а от там тя отива в Дунава. Вонята се усеща и на територията на гр. Мартен.", алармира Маргарита Георгиева в редакцията на Dunavmost.bg

Същевременно получихме и видеоклип, който е заснет непосредствено до завод за производство на биодизел в района на комбината. Видеото е заснето на 11.10.2016 година към 13:00 часа.

Русенецът заснел видеоклипа се приближил до отходната шахта където стояли двама мургави мъже. "Бате, бягай от тука, че това е много мръсно", казал единият работник. "Жалко, че не мога да снимам ужасната воня, която е непоносима", споделя още авторът на видеоклипа.

За да сме обективни, изпратихме сигнал и самото видео до РИОСВ - Русе.

От редакцията на Dunavmost.bg поискахме да получим отговори от РИОСВ - Русе на няколко въпроса, които засягат гражданите на Русе:

1. Каква е тази течност, която се вижда от заснетото видео?

2. От къде всъщност идва тя и защо се излива в отходните шахти?

3. Дали тази мръсотия се излива директно в река Дунав?

4. Какъв контрол се извършва относно замърсяването на река Дунав?

5. Кога за последен път от РИОСВ сте правили проверка на различните производства в района на КТМ и какви са резултатите?

Днес в 14:20 часа получихме отговор от Регионална инспекция по околната среда и водите:

РИОСВ – Русе провери  сигнал за изпускане на отпадъчни води на площадката на КТМ

По постъпил сигнал РИОСВ – Русе извърши незабавна проверка на площадката на бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ). Сигналът е за  изхвърляне на  непречистени отпадъчни води в  шахта на канализационната мрежа на КТМ е получен на 12 октомври по електронна поща.

В момента на проверката не е установено изхвърляне на отпадъчни води. При огледа  е констатирано, че два подземни бетонови резервоара са били почиствани от събрана вода и утайки. Собственикът на съоръженията „Олео протеин“ ЕООД не е представил на място изисканата информация за договорни отношения с фирма, извършваща почистването.

С цел предприемане на административно-наказателни мерки за нарушението е извършено  пломбиране на използваните резервоари. На „Олео протеин“ ЕООД са дадени предписания в тридневен срок да представи информация за сключени договори за почистване, техническа документация за резервоарите.

На собственика на канализационната мрежа на бившия КТМ – „ТМ инфраструктура“ АД ще бъде съставен предупредителен протокол за упражняване на строг контрол за по отношение на операторите, заустващи отпадъчни води в канализационната мрежа на площадката. Изискана е информация за хода на процедурата за кандидатстване на „ТМ инфраструктура“ АД за оператор на канализационната мрежа съгласно изискванията на Закона за водите.

Проверката по сигнала продължава.

Ние лично не можахме да разберем нищо конкретно от отговора на РИОСВ – Русе. Каква е тази течност и опасна ли тя за хората и околната среда? Какви са последиците от изхвърлянето на тези "отпадъчни води" в река Дунав.

Но все пак от Регионална инспекция по околната среда и водите съобщиха, че ще получим допълнителна информация в началото на другата седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари