Мартен иска да диша

7
Протест за чист въздух блокираха пътя Русе - Силистра
Протест за чист въздух блокираха пътя Русе - Силистра

На протест за чист въздух излязоха жителите на град Мартен тази вечер

То дори блокираха временно главния път Русе - Силистра. Недоволството на хората е породено от статута на част от зоната на бившето КТМ. Според тях, по този начин там може да има производства, които да замърсяват въздуха и водата.

Според кмета на Мартен Димо Тонев в града постоянно се усещали неприятни миризми, чиито източници все още не са установени, но хората предполагат, че е от площадката на бившето КТМ. Затова днес излязоха на протест за чист въздух, като блокираха временно движението по главния път Русе - Силистра, предаде Кис 13.

По думите на Недялко Попов от екосдружение "Дунавски регион", предложената промяна на статута на част от индустриалната зона само ще влоши положението. Хората се страхуват, че там може да се изградят производства, които да замърсяват въздуха и водата.

Хората не желаят в близост до домовете им да има възможност за изграждане на предприятия с тежка химия. В подкрепа на исканията на жителите за чист въздух тече и подписка, в която към момента са се включили близо 700 души. На 29 октомври е обявен отново протест, този път пред сградата на общината в Русе.

В репортажа на Русе Медиа можете да видите какви са исканията на протестиращите.

Утре жителите на Мартен отново ще излязат на протест за чист въздух от 13:00 часа пред Пленарна зала, където ще заседава Експертният съвет за Общия устройствен план на община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари