Жена почина, докато съдът реши жертва ли е на домашно насилие

0
Прокуратурата образува досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост
Прокуратурата образува досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост

51-годишна жена от Разград почина, докато съдът се произнесе дали е жертва на домашно насилие или не.

Прокуратурата образува досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост. Случая огласиха от Центъра на неправителствените организации, към който от години работи Консултативен център по проблемите на домашното насилие. От гражданската структура помолиха да не се оповестява името на жената, за да се запази паметта й, съобразяваме се с това и ще използваме фиктивно име – Галя, предаде Дарик.

Галя е приета в разградската болница на 16 март с гангрена на дясното бедро, счупване на таза, лявото рамо и други наранявания, които според медицинските лица сочат за физическо насилие. Старшата сестра на Хиругично отделение уведомява полицията и Центъра на НПО, с който лечебното заведение има договор за работа по Закона за домашното насилие. Жената е посетена от психолог и адвокат. Юристът Димо Борисов и председателят на ЦНПО Георги Милков разказват, чуйте ги в прикачения звуков файл.

В Районен съд-Разград е внесена молба за завеждане на гражданско дело по Закона за защита от домашното насилие. Първото заседание е насрочено за 19 април, междувременно са внесени две искания за незабавна защита, и двете са отхвърлени от съдия Константин Косев с мотива, че няма доказателства за издаване на заповед за незабавна защита. Днес, след като получи смъртния акт, магистратът прекрати делото, според него процесът се явява безпредметен, тъй като няма в полза на кого да се приложат мерките за закрила. От Консултативния център по проблемите на домашното насилие обаче обмислят дали да не обжалват това решение пред Окръжен съд-Разград, тъй като считат, че част от мерките са и срещу насилника, който прочие не се яви днес в съдебната зала, не бил открит от призовкаря.

Галя е лежала една седмица в разградската болница, след което е преместена в лечебно заведение в Русе, починала е там на 31 март. От разговорите й с адвоката и психолога става ясно, че те е системно тормозена от съпруга си, с когото имат 4 вече пълнолетни деца, в продължение на повече от 20 години, той ставал агресивен след употреба на алкохол. Един от последните побои е бил с кофа по краката, от 3 години жената е била лежащо болна.

По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост – съобщи районният прокурор Любомир Георгиев. Разследването, което по закон продължава 2 месеца, е срещу неизвестен извършител. Съществува вероятност между насилието и смъртта да не бъде установена връзка, аутопсия е установила, че жената е починала множествена от склероза и гангрена.  

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари