Пребита от пациент медицинска сестра съди болница в Бургас

1
Жената била със счупена ръка
Жената била със счупена ръка Видео: NOVA

Жената била със счупена ръка

Пациент от Центъра по психично здраве е нападнал медицинска сестра и е счупил ръката ѝ. Случаят е от миналата година, а към днешна дата жената съди болницата. Тя решава да разкаже за случилото се на фона на трагедията отпреди седмица, когато мъж с психични проблеми в Бургас нападна и уби майка си. И в двата случая нападателите са дългогодишни пациенти на Центъра за психично здраве в града, редовно хоспитализирани.

Маргарита Хаджирусева е медицинска сестра с 24-годишен стаж, като през последните осем работи в Центъра по психично здраве. Разказва през сълзи, че добре е съзнавала риска в професията си. Напуска лечебното заведение миналата година, след като е нападната от пациент, многократно настаняван за лечение там.

Сега работя за 300 лева по-малко, но имам чувството, че съм преродена”, сподели тя, цитирана от NOVA.

В деня на нападението Маргарита спасява живота на пациент, който страда от тежка форма на шизофрения. Намерила го припаднал в стаята и глътнал езика си.

Беше бял, син и вдървен, краката му стърчаха напред. Аз за секунди инстинктивно си извадих химикала и му помогнах. Той се освободи и скочи. Гони ме в продължение на 40 секунди по коридора, а две лекарки подтичваха зад него. Аз се молех и бягах. Когато ме настигна, ме блъсна зад една врата и започна да ме рита в ребрата. Два месеца не можех да се мръдна. Китката ми беше натрошена, поставиха ми имплант”, разказва Хаджирусева.

Тя претърпява операция и дълго време носи гипс. А мъжът за пореден път е изписан от болницата само часове след нападението. Центърът за психично здраве заплаща лечението на жената. Тя обаче завежда дело за обезщетение за неимуществени вреди заради претърпяната трудова злополука.

В случая какви мерки ще предприеме конкретно работодателят, това е в неговата отговорност. Ако той не ги изпълни, после отговаря, че е допуснал това да се случи”, коментира адвокат Живко Бойчев, адвокат на Маргарита Хаджирусева.

По данни на медицинската сестра в болницата има паник бутони, но не и охрана на място, освен един възрастен портиер на входа. Разказва още, че в лечебното заведение на една медицинска сестра се падат между 30 и 40 пациенти, някои от които - потенциално опасни, настанявани многократно в отделението.

От болницата отказаха да коментират казуса пред камера, но изпратиха писмено становище, в което подчертават, че предвид естеството на заболяване на пациентите се работи във „вредна среда”, на 7-часов работен ден, а всички служители преминават обучение и инструктаж. Ръководството на болницата не отрича и за други случаи на нападнати медици. В документа се казва още, че сигурността във всички 12 центъра за психично здраве в България е пряко свързано с финансирането на лечебното заведение.

Според българското законодателство Маргарита не може да съди нападателя, който е освободен от наказателна отговорност заради болестта си. Срещу пациента няма постъпили сигнали в прокуратурата за принудително лечение. А многократното му хоспитализиране в центъра в Бургас засега не е довело до излекуване.

От Центъра за психично здраве в Бургас са категорични, че има ръст на заболеваемостта, като в последните години е завишен броят на хората с остри психози след употреба на наркотици, както и след периода на пандемията от COVID-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари