„Железният светилник“ оживя в Окръжен съд - Русе

3

Ученици от АЕГ „ Гео Милев“ разиграха симулативен процес по романа на Димитър Талев

Ученици от 12 клас в АЕГ „ Гео Милев“ разиграха симулативен процес по романа на Димитър ТалевЖелезният светилник“ в Мраморната зала на Окръжен съд – Русе.

Процесът разгледа фигурата на Султана Гаушева – жена със силна воля, противопоставяща се на чорбаджиите и нарушаваща патриархалния ред в младините си, както и фаталното решение взето по отношение на любовта между дъщеря ѝ Катерина Гаушева и Рафе Клинче.

Така на 17 ноември 1856 г. Окръжен съд Преспа в публично заседание разгледа докладвано от съдия Мария Георгиева НОХД № 3 по описа за 1856 г.

С обвинителен акт на прокурора Боян Иванов, подсъдимата Султана Гаушева бе обвинена в това, че на 17 април 1856 г. в гр. Преспа умишлено е умъртвила бременната си дъщеря Катерина Гаушева, чрез използване на билкова отвара, извършвайки две престъпления в съвкупност – умишлено умъртвяване на плода на бременна жена с нейно съгласие, извън лечебно заведение и при евентуален умисъл причиняване на смъртта ѝ.

Като свидетели бяха разпитани – Рафе Клинче, Лазар Гаушев, Стоян Гаушев, билкарката Хаят Шахин, Евгения Аврамова, а вещите лица д-р Полин Савова и д-р Кристина Колева помогнаха на състава при вземането на окончателното решение.

След като изслуша всички страни, Окръжен съд Преспа присъди, че признава подсъдимата за виновна по двете обвинения и определи общо наказание лишаване от свобода за срок от дванадесет години при общ режим на изтърпяване и я осъди да заплати 50 000 гроша обезщетение за неимуществени вреди на Рафаил Клинче.

Гости на събитието бяха съдията от ВКС Десислава Попколева - член на УС на ССБ, магистрати и служители от Окръжен съд, Районен съд, Административен съд, Окръжна прокуратура, Директора на АЕГ „Гео Милев“, родители и ученици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    13
    До разбирача
    Харча МОИТЕ,изкарани с честен труд ,които НЕ са от ТВОЯ мизерен джоб,ясно,олигофрен? Не да ми даваш наклон на френския… Смислено? Като коментара ти ли? Хах…
  • 3
    12
    Разбирач до 11
    Значи, когато харчиш МОИТЕ пари е добре да е поне малко смислено. Компренде?
  • -1
    11
    Към “разбирачите”
    Добре,само не мога да разбера какъв им е проблема на тия няколко индивида,които плюят децата? Вдяват ли им сивите клетки,че НЕ ТЕ,а някой друг е инициатора на постановката? И не виждам какво лошо има в случая,предвид,че така се запознават с учебния материял по-добре. Като цяло ЗАЩО русенеца трябва задължително да оплюе всичко ново,различно,раздвижено и по-разнообразно от цялата кочина в града? Сякаш симулацията се очаква да бъде като вид театър. Не,за такива очаквания си има пиеси,има си ,,Комиците.” Що за малоумни коментари от сорта на ,,прибери си версиите” и прочие?! Колко обезличен скот трябва да бъдеш,за да напишеш нещо подобно… Ами хайде да се опитат ТЕ да сътворят нещо по-добро ,креативно,и интересно в тая сфера,а?? Нищо чудно,че младите бягат от града И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ,за съжаление и тяхно добро! БРАВО на учениците за старанието и положените усилия на останалите,замислили и реализирали идеята! Нека разни снобарски коментари не ги събарят,а напротив - да ги мотивират още повече! Отново - БРАВО на младоците!!!
  • 3
    10
    Адвокат
    Поздравления за интересната инициатива на Оръжен съд и браво на децата и учителите! Присъствах на процеса и бях силно впечатлен от подготовката и старанието на децата! Още веднъж БРАВО! П.П. Дунав мост, редактирайте фамилното име ГЛаушеви, за да не се опорочава хубавата инициатива.
  • 3
    9
    ...жалко, много жалко...
    ...всъщност е тетралогия - Железният светилник, Преспанските камбани, Илинден и Гласовете ви чувам...Поклон пред Талев!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари