Жълт код за дъжд и гръмотевични бури в 9 области

0

Жълт код за гръмотевични бури и интензивни валежи е в сила за 9 области в страната за 29 август.

Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението важи за областите Враца, Софийска, София-град, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Габрово и Ловеч.

Главно в следобедните часове и вечерта в тези области се очакват валежи от дъжд и гръмотевични бури. На места количествата на валежа ще достигнат 25-35 mm.

До вечерта вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, ще е до умерен и с него ще прониква по-хладен въздух.

Максималните температури ще са в широки граници: от 23° в северозападните, до 33° на места в югоизточните райони. Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за месеца, но в края на деня ще започне да се повишава.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Сутринта в отделни райони ще има мъгли или ниска облачност. Ще духа слаб северен вятър, който през нощта срещу понеделник ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили.

Максимални температури 27-30°. Температурата на морската вода е 25-26°.

Вълнението на морето ще се усили и ще бъде предимно 3 бала.

Над планините преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след

пладне облачността ще се увеличи и до края на деня ще има валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в Стара планина. Преди обяд вятърът ще е слаб от югозапад, след пладне ще се ориентира от северозапад и ще се усили. С него температурите ще се понижат.

Максималната на височина 1200 метра ще бъде около 21°, на 2000 метра - около 14°.

През нощта срещу понеделник и в понеделник хладният въздух ще обхване цялата страна. Отново ще има валежи, все още по-съществени през нощта в отделни райони в източната половина от страната, а през деня - по-слаби и на малко места, само в Родопите. Ще духа предимно умерен запад-северозападенвятър, който до вечерта ще отслабне. Във вторник облачността ще е променлива, често намаляваща до слънчево време, почти без валежи.

Дневните температури слабо ще се повишат и максималните ще бъдат между 26° и 31°. В сряда преди обяд ще бъде предимно слънчево, но по-късно от северозапад ще започне ново увеличение на облачността с валежи и понижение на температурите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари