Зеленчукопроизводителите отново на протест

0
Трябва да се сложи край на вкарването в страната ни на бракувана стока, която е опасна за здравето на потребителите
Трябва да се сложи край на вкарването в страната ни на бракувана стока, която е опасна за здравето на потребителите Снимка: Sofia Photo Agency

Зеленчукопроизводители отново са готови за протести заради нерегламентиран внос на некачествен зарзават. За това предупреди председателят на Сдружение „Югозапад 2013" Георги Кафтанов. Той и други стопани от Пиринско участват днес в първия „Открит ден на оранжерийното производство", който се провежда от 07,00 до 11,00 часа в пазарджишкото село Огняново.

Събитието е под мотото „Качеството на оранжерийните продукти – гаранция за здравословна храна". Собственици на оранжерии предлагат първокачествени зеленчуци на промоционални цени. Основната цел е популяризиране на висококачественото българско производство и безопасността на храните. „Надявам се да проведем среща с представители на земеделското министерство, за да обсъдим проблемите в бранша. Не е нормално да ни отпуснат субсидия само в размер на 5,5 милиона лева, а да няма никакви национални помощи. Ако не се вземат мерки, сме готови за бунтове в цялата страна", закани се Кафтанов.

Той увери, че продължава нерегламентираният внос на лоша продукция от чужбина, при това с пълна сила. В България влизат гръцки домати на цена от 14 евроцента, които не са качествени. Тук ги прехвърлят веднага в кашони от банани и ги представят за българска качествена стока. „Проблемът е, че държавата не реагира, контролните органи не си вършат работата. Ще ни принудят да организираме патрули по пазари и тържища, които да следят за некачествен зарзават от чужбина.

Трябва да се сложи край на вкарването в страната ни на бракувана стока, която е опасна за здравето на потребителите. А заради нея ние не можем да реализираме нашата продукция. Гръцките производители бракуват огромни количества от стоката си. Но не я унищожават. А я прибират в хладилни камери. И по-късно тя се озовава в страната ни", обяснява схемата Кафтанов. Трябва Национална служба за растителна защита и отдел „Фитосанитарен контрол" да не допускат подобни неща. Окачествителите на Българската агенция по безопасност на храните също да вземат проби, за да стига до крайния потребител само качествена продукция.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари