Над 10 пъти е спаднало производството на български плодове и зеленчуци

0
За това алармират от овощари и настояват за спешни мерки от страна на държавата​
За това алармират от овощари и настояват за спешни мерки от страна на държавата​

За това алармират от овощари и настояват за спешни мерки от страна на държавата​

Спадът при производството на български плодове и зеленчуци е над 10 пъти. За това алармират от овощари и настояват за спешни мерки от страна на държавата, предава NOVA.

Според производителя Димитричка Търпанова от Тутракан спадът е вследствие на секторните политики, но и заради неустойчивото производство. "Един производител е принуден да отглежда стари сортове, защото не може да си позволи да закупи и да подмени с нови селекции овощните видове. В България влиза страшно много евтин внос, а тази година имаме тежки поражения от замраза, реколтата е слаба. На тези, производители, на които са им останали череши, трябва да им се сложи цена от 5-6 лева, но не сме оптимисти, че ще успеят да получат тази цена за останалата им реколта, защото от страните в и извън ЕС у нас влиза отпадналото от техните сортиращи линии", обясни тя.

По думите ѝ това, което ще се изхвърли, се внася на българския пазар. "Това унищожава възможността българските производители на получат по-добра цена. Можете често да видите вносна стока с етикет за българска, включително си позволяват и правят опити да внесат такива стоки в търговските вериги. На пазара никой не може да ви гарантира, че продукцията е българска, а и цената не може да ви ориентира. Ранни сортове череша почти няма да има, при масовата цената ще е 5 - 6 лева", заяви производителят. И алармира за високо предлагане на замразени плодове от Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    BonkerZ
    боли ма ХУ* !!! в момента ме интересува само украйна и народът и. да нагрухам децата си с канцерогенна зърнена фъшкия. и да викам сало украине !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари