"Зелена карта" ще се издава заедно с "Гражданска отговорност"

0
Няма да има допълнителна такса, решиха депутатите
Няма да има допълнителна такса, решиха депутатите Видео: Нова телевизия

Сертификатът "Зелена карта" вече ще се издава заедно с полицата по застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилистите без допълнителна такса или друго плащане от ползвателя на застрахователни услуги.

Това решиха днес депутатите от икономическата комисия с гласувания на второ четене текст от новия Кодекс по застраховането, предаде БГНЕС.

Хората, които са пострадали и искат да получат обезщетение, са длъжни да предоставят на застрахователя на виновния водач документите, свързани със случилото се и причинените вреди. 

Претърпелият щетата може да се обърне и към съда, ако застрахователят не е платил в срок, откаже да плати обезщетение или ако размерът на сумата не го удовлетворява. По този текст възникна дискусия, инициирана от адвокат-експерт, който призова да не се променя досегашният режим.

Зам.-председателят на КФН Ралица Агайн защити позицията на пострадалите от катастрофи да се даде възможност по един бърз начин да си уредят обезщетенията първо по доброволен начин, информирайки застрахователя на виновния водач, а чак след това, ако не са доволни - да заведат дело и да отидат на съд.

Според нея по доброволния начин проблемът може да се реши до 3 месеца. А ако има само опция съд, то това ще бъде свързано с много разходи за адвокатски хонорари.
Заседанието по приемането на новия Кодекс по застраховане продължава. 

Междувременно наскоро експерти коментираха, че „Гражданската отговорност” и „Каско”-то за автомобилите няма да поевтинеят, дори да се разреши онлайн застраховането.

Припомнете си във видеото!

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари