Здравният министър: Д-р Пенчев не е подал оставка заради карантината на министър-председателя

0
Мотивът за подадената оставка на шефа на РЗИ - София бил личен
Мотивът за подадената оставка на шефа на РЗИ - София бил личен

"За две седмици напред нямаме намерения да променяме мерките." 

Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Правилата са еднакви за всички български граждани и ще си остане така. Всички са равни пред закона. Мерките не бих казал, че са закъснели. Мерките, които наложихме с моя заповед от вчера, са резултат на вслушване в мнението на всички професионалисти, които са отговорни за вземането на това решение. Те са предложени от доц. Ангел Кунчев и бяха въведени в действие“, посочи министърът.

„Следим ситуацията всеки ден и ако тя се промени, сме готови както да отменим тези мерки, така и да ги разширим. Основната ни цел за въвеждане или отмяна на мерки са медицинската целесъобразност и числата на показателите, които следим“, каза още проф. Ангелов.

В езиковите и образователни центрове, занималните и другите частни образователни институции се ограничават присъствените занятия, защото там се събират деца от различни паралелки и ако едно дете е заразено, това е среда, която благоприятства разпространяването на заразата в масови колективи като училищата. Освен присъствената форма на обучение, имаме и междучасие, когато е много труден контролът на контактите между децата. Много трудно бихме ги накарали да спазват стриктно всички правила, но трябва да го обясняваме“, посочи той.

Мерките са за две седмици напред и те ще си останат такива. Следим заболяемоста, смъртността, свободните места в лечебните заведения и когато анализираме всички показатели, бихме могли да вземем решения. За две седмици напред нямаме намерения да променяме мерките, а очакваме те дадат резултат“, добави министърът.

В постоянен контакт сме с всички директори на лечебни заведения. Те са притеснени от неспазването на мерките от българските граждани. Много е важно гражданите д разберат, че тези мерки не целят целенасочено лимитиране на свободата на човек. Те целят да намалят заболяемостта на българските граждани и да намалят натиска върху здравната система.

От самото начало на епидемията твърдя, че тази битка може да бъде спечелена с разум, дисциплина и интелект. Няма как да сложим контрольор на всеки гражданин. Ако българските граждани не вярват в тези мерки, нещата няма да вървят на добре. По-добре подготвени сме.

Основният проблем са хората, умората на лекарите и увеличаващият се натиск на здравната система. Тази система е подготвена, но няма да издържи, ако натискът продължава да расте“, заяви Ангелов.

По думите му се предвижда в бюджета за следващата година увеличаване на приходите за лекарите и сестрите под формата на бюджети на лечебните заведения.

"Мотивът за подадената оставка на шефа на РЗИ - София е личен" , коментира още здравният министър проф. Костадин Ангелов. "Д-р Пенчев не е подал оставка заради карантината на министър-председателя", уточни той.

Постоянен шеф на РЗИ ще има, след като бъде проведен конкурс.

"Когато се върна на работа във вторник, ще бъдат проведени действия за проведе на конкурс. Нямам притеснения, че РЗИ в момента не работи", допълни още проф. Ангелов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари