Здравните министри на ЕС ще обсъждат прилагането на четвърта доза ваксина

0
Израел е първата страна в света, която прилага т.нар. "втори бустер"
Израел е първата страна в света, която прилага т.нар. "втори бустер"

Въвеждането на четвърта доза започна в Израел през миналия месец

Обща линия в петък относно потенциална четвърта доза на ваксина срещу Covid-19 на фона на скока в инфекциите, предизвикани от силно заразния вариант Омикрон ще обсъждат здравните министри на ЕС

По-рано тази седмица Европейският регулатори по лекарствата (ЕМА) заяви, че би било разумно да се даде четвърта доза на хора със силно отслабена имунна система, но са необходими повече доказателства.

Министрите ще обсъдят "администрирането на четвъртата доза", се казва в прессъобщение, публикувано от френското председателство на ЕС, което организира видеоконференцията на здравните министри, предаде Ройтерс, цитирана от БНР

Членовете на ЕС Унгария и Дания вече решиха да пуснат четвърта доза ваксини срещу Covid-19. Копенхаген заяви, че ще направи това за най-уязвимите, докато унгарското правителство каза, че всеки може да получи нова бустерна доза след консултация с лекар.

Въвеждането на четвърта доза започна в Израел през миналия месец, което я направи първата страна, която прилага така наречения "втори бустер".

По-богатите нации решиха да ускорят предоставянето на трети ваксинационни дози на фона на вълна от нови случаи, причинени от по-заразния вариант Омикрон, но остават разделени по отношение на евентуална четвърта инжекция.

Мнозина смятат, че са необходими повече данни, преди да вземат решения за това.

Френското председателство заяви, че видеоконференцията има за цел да намери общ подход на ниво ЕС относно стратегиите за ваксиниране.

На срещата ще се обсъди и координацията на други Covid политики, включително за възможни нови съвместни покупки на ваксини, тъй като "скоро предстоят ваксини, адаптирани към коронавирусни варианти", посочи френското председателство.

Ваксините, адаптирани към Омикрон, могат да бъдат готови още през март, но регулаторът на лекарствата в ЕС заяви, че все още не е ясно дали те са необходими.

В ход е разработването на мултивалентни ваксини, които биха могли да предпазят от множество Covid варианти, но не е известно кога и дали биха могли да бъдат налични.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари