Здравната инспекция в Русе е предотвратила епидемия от малария

0
Заради бързата реакция и професионализма си, лекарите от русенската инспекция получиха статуетка на Орфей от своите колеги
Заради бързата реакция и професионализма си, лекарите от русенската инспекция получиха статуетка на Орфей от своите колеги Видео: БНТ

Здравната инспекция в Русе е предотвратила епидемия от малария през декември миналата година.

Това стана ясно по време на Националната конференция по превантивна медицина, която се провежда в града. Заради бързата реакция и професионализма си, лекарите от русенската инспекция получиха статуетка на Орфей от своите колеги.

Превантивната медицицина се занимава със здравите хора, тя върви една крачка пред болестите – казва доц. Андрей Галев, който е национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести. Сдружението на лекарите по превантивна медицина обединява микробиолози, инфекционисти, вирусолози и други специалисти. По време на форума русенските здравни инспектори запознаха колегите си с работата си, с която избегнаха избухването на епидемия.

доц. Андрей Галев - национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести
„Те направиха нещо изключително важно - миналата година декември месец беше открит в един 80-годишен пациент в рамките на един ден малария тропика, след което в рамките на 24 часа беше намерен източника - от кръвопреливане от африкански студент. Тъй като в Русе има доста комари, представете си, ако това нещо се беше случило юни месец и РЗИ не беше реагирала толкова бързо. В една такава ситуация, повярвайте ми, в рамките на две седмици можеше да има епидемия от малария.”

Този случай е много показателен за значението на превантивната медицина - смята главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор
„Общата ни цел е да върнем здравеопазването към неговата същност, защото в последните години Министерството на здравеопазването все повече е министерство на лечението на болести, а не на опазване на здравето.”

Затова, според д-р Кунчев,трябва да има по-добра профилактика, а не да се наливат милиони в лечението на пациентите.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари