Завръщане в клас: Дезинфекция, маски и проветряване на стаите

0
Тази сутрин започна връщането в училищата на големите ученици. Първи се върнаха децата от 7,8 и 12 клас
Тази сутрин започна връщането в училищата на големите ученици. Първи се върнаха децата от 7,8 и 12 клас Видео: NOVA

Образователният министър не изключи вероятността отварянето на училищата да бъде последвано от затваряне

Отново в клас! Тази сутрин започна връщането в училищата на големите ученици. Първи се върнаха децата от 7,8 и 12 клас. 

На учениците от 7 и 12 клас им предстоят изпити в края на годината. За осмокласниците годината също е ключова, тъй като е първа от гимназиалния им етап.

Присъствено продължават да учат и децата до 4-ти клас, припомня NOVA.

Образователният министър Красимир Вълчев обаче не изключи вероятността отварянето да бъде последвано от затваряне - дори и за децата от начален етап, заради влошаващата се обстановка с пандемията в цяла  Европа.

След три месеца с празни коридори и класни стаи, светлините в Софийската математическа гимназия отново бяха запалени малко след 07:00 сутринта. По добре познатия им начин от началото на учебната година, учениците спираха на входа за измерване на температурата и дезинфекция.

За да не се превърнат училищата в огнища на заразата са въведени още по-строги мерки. Класните стаи на трите випуска са на различни етажи. Ще се извършва и проветряване на помещенията седем пъти на ден.

Дезинфекция четири пъти дневно с препарат, недопускане на деца, които имат грипоподобни симптоми. Учениците ще бъдат през цялото време с маски, по този начин се надяваме да създадем минимални условия за разпространение на вируса”, заяви директорът на Софийската математическа гимназия Антоан Тонев.

Първият за тази година урок по математика в реална среда започна с преговор на наученото онлайн.

Не сме се виждали три месеца. Сега контактът е много по-различен.  Всяко обучение има своите преимущества, но в училище определено е по-добре. Ще правим почивки за дезинфекция”, коментира учителят по математика Ваня Данова.

За 60 ученици от СМГ обаче онлайн уроците ще продължат, тъй като са заявили, че не искат да се връщат присъствено. Броят на тези деца расте, заяви просветният министър.

„В последните дни имаме множество подадени заявления. Близо 1200 ученици ще останат вкъщи”, заяви Красимир Вълчев.

Той не изключи и вариант скоро всички отново да останат по домовете си.

Февруари -март са рискови от епидемична гледна точка месеци. Все още нямаме колективен имунитет от ваксинацията. Картата на Европа е тъмночервена. Ако ситуацията се влоши, ще се предприемат мерки за затягане. Всичко е възможно”, заяви Красимир Вълчев.

Изцяло присъствено от днес учат и учениците от професионалните гимназии. В средата на януари те получиха правото да провеждат само практики.

„Това е кормилна щанга, на която гледаме механизма, мотора и кондензатора дали са в изправност”, обяснява Ендрид, ученик от ПГТЕ „Хенри Форд”.

Дълго време обаче упражненията по електромобили са били онлайн, което води до сериозни пропуски за бъдещата професия на учениците, казват учителите им.

„Децата намират клипове, търсят информация, но е съвсем различно, когато извършват измервания, виждат реакцията на самата машина. Сръчностите бяха намалели”, обяснява учителят Карло Янев.

И ученици, и учители се надяват, че дори училищата пак да затворят врати, ще могат поне да продължат с  упражненията си.

По плана за редуване в училищата на 18-ти февруари трябва да се върнат учениците от 5, 10 и 11 клас, а на 4 март тези от 6 и 9.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари