Завишени количества на хлор и нитрати в русенската вода

0
Вижте местата, където са открити завишените стойности
Вижте местата, където са открити завишените стойности Снимка: БГНЕС / Архив

Повишени показатели на нитрати и остатъчен свободен хлор са измерени в питейните води в Русенско на 7 места, сочат данни от направения по държавен здравен контрол мониторинг на качеството на водите за пиене за периода от 12 до 23 юни тази година, предаде briagnews.bg.

Общият брой на изследваните проби от населени места, включени в постоянния мониторинг е 34, като 17 са по микробиологични показатели и 17 са по химични. От тях на Наредба № 9 за качеството на питейната вода не отговарят 4 проби по химични показатели.

Малко над максималната стойност е остатъчният свободен хлор, измерен в Русе, на ул. „Иван Вазов” № 18, в Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка“. Другото място с 1 милиграм на литър повече хлор е ТЕЦ Изток. Леко завишени стойности на нитрати са измерени също в училището в село Голямо Враново, на ул. „Хан Аспарух“ 29, в село „Бръшлен“ на ул. „България“ 30, където се намира магазин „Яна“.

Повишени стойности са открити при проверки на още 3 места от периодичния мониторинг. Малко над допустимия показател за нитрати е засечен в кметството на село Юделник. Остатъчен свободен хлор над нормалната стойност е открит в детската градина в село Малко Враново и в магазин за хранителни стоки в село Табачка.

От органите на държавния здравен контрол е изготвено и връчено предписание до обществения воден оператор за Русенска област - „ВиК Русе” ООД за предприемане на съответни мерки във връзка с установените отклонения в качеството на питейната вода.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари