Три когенератора пристигнаха в ТЕЦ - Русе

3
Разтоварването им е отнело 8 часа
Разтоварването им е отнело 8 часа Видео: Русе Медиа

И трите когенератора на ТЕЦ-Русе, които ще се използват за производство на електрическа енергия, пристигнаха на територията на дружеството.

Те идват от Анталия с кораб и са транспортирани успешно от пристанището във Варна до Русе, предава Русе Медиа. Всеки един от генераторите е с тегло 120 тона, дължина близо 11 метра и височина от 4.60 метра.

За превозването им от Варна до Русе е била наета специална румънска платформа, която може да носи такъв товар. Превозвачите споделят, че самото натоварване на конструкцията върху ремаркето не е било проблемно, тъй като кран директно пренася генератора върху платформата. Затова пък самото разтоварване вече е твърде бавна и специфична манипулация, която отнема близо 8 часа.

Първият генератор е транспортиран за около 5 часа и е пристигнал в четвъртък около полунощ. След разтоварването му и освобождаване на платформата е докаран следващият и в момента тече процедурата по разтоварване на последния. Дължината на цялата композиция с влекача надхвърля 44 метра. Когенераторите ще се съхраняват на временна площадка до изграждане на мястото, където ще бъдат инсталирани.

Необходимо е теренът да бъде изкопан на дълбочина около метър и да се излее бетон с дебелина около 60 см , за да може да има стабилна основа за тежките съоръжения.

Очакванията на „Топлофикация-Русе“ са до лятото на 2021 г. новите мощности да бъдат приведени в действие. Всеки един от когенераторите ще може да произвежда до 7МВт електрическа енергия, като за целта се изгаря природен газ, а остатъкът от процеса са вода, водни пари и въглероден диоксид. Отделената топлина ще се използва за топла вода, която ще се подава към абонатите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари