Заведенията въвеждат собствени изисквания в изчакване на новите противоепидемични мерки

0
Пред някои от тях се вият опашки от клиенти, който плащат 10 лева за тест
Пред някои от тях се вият опашки от клиенти, който плащат 10 лева за тест Снимка: Bloomberg LP

Мерките срещу COVID-19 на национално ниво са на изчакване.

Заразата у нас обаче върви с пълна сила. Почти цялата страна е в червена и тъмночервена зона, а заразяването сред по-младите се е изравнило с нивото на зараза при по-възрастните хора. Някои бизнеси не изчакаха взимането на решение за задължителен зелен сертификат и сами въведоха такова изискване за клиентите си, информира БНТ.

Фирмите сами могат да решат дали да въведат зелен сертификат. В един столичен клуб вече са взели решение, че ще допускат само ваксинирани хора или такива, които имат отрицателен тест. А пред заведението срещу 10 лева тестват клиентите си.

Клиентите сами взимат пробата си с така наречения щадящ тест, при който проба се взима само от ноздрите. И така още преди 8 вечерта, опашката от желаещи да се тестват, за да се забавляват, беше голяма.

Европейският център за контрол на болестите вече задава въпроси на българските институции - защо процентът на ваксинираните е нисък и как да помогнат. Според статистиката смъртните случаи при Ковид са главно при неваксинирани.

"Виждам, че когато се случи позитивиране на ваксиниран човек, той буквално случайно го е открил", каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

А схемите с фалшиви сертификати, които вече са факт у нас, според специалистите ще отшумят поради една причина.

"Хората, които дават фалшиви сертификати, трябва да знаят, че това е много лесно уловимо - само чрез един тест за антитела", коментира проф. Христова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари