Отварят заведения, свободни от коронавирус

3
13 заведения пускат само със зелен сертификат
13 заведения пускат само със зелен сертификат Снимка: БНТ

Изследват клиентите посред нощ срещу 10 лв., искат тестовете да са безплатни

Кръчми, свободни от COVID, отварят врати през уикенда. В София вече 11 заведения са подали уведомления до Регионалната здравна инспекция, научава „Телеграф“, цитиран от агенция Монитор.

По едно такова има още в Сандански и Петрич. Те ще работят без вечерен час и без ограничения на капацитета, защото са със 100% ваксиниран персонал и ще допускат само клиенти със зелен сертификат. За целта на входа ще се изисква предоставяне на документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от тест за коронавирус. За доказателство, че сме прекарали вируса, се приемат стари положителни PCR тестове със срок до 6 месеца. Негативните резултати пък важат 72 часа след писиар и 48 часа след бърз антигенен тест. За да привлекат клиенти, заведенията дори са осигурили нощни пунктове за тестване в столицата.

Пунктове

В момента има 4-5 пункта, които работят от 19:00 до 03:00 ч. Засега цената за тест е 10 лв., но очакваме скоро да бъдат безплатни. 10 минути след пробата хората получават резултат по имейла. Целта ни е тези пунктове да се увеличат значително, за да ги има на повече ключови места, включително молове, концертни зали и т.н.“, разказа пред „Телеграф“ председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов. „Трябва да предприемем различен подход, защото очевидно не можем да заимстваме опит от чужбина, където процентът ваксинирани е много повече. Държавата се провали във ваксинацията и прехвърля цялата отговорност на бизнеса“, каза още Алибегов. Същото мнение изразиха и от Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ). Те настояват в спешен порядък да се осигурят безплатни тестове за населението, както и допълнителни пунктове за изследвания. Освен това според бизнеса първа под правилата на заповедта трябва да попадне държавната администрация и особено звената, където се работи с граждани. „Другото би било популизъм и отбиване на номера“, казват от КБТБ.

Режим

Междувременно някои от заведенията, свободни от COVID, пуснаха и уведомления в социалните мрежи, за да предупредят клиентите си, че няма да ги допускат без здравен документ. Това предизвика коментари в двете крайности. Някои директно се заканват, че кракът им повече няма да стъпи, а други подкрепят идеята. „Ако се тествате в петък, ще можете да посещавате всякакви места през уикенда. Въобще не ни е удобно от този факт, но в ковид ситуацията печеливш или удобен ход няма. Съжаляваме за което. Другият сценарий е напълно да ни затворят! Добрата новина е, че при този начин на работа ще можем да си позволим да работим нощем, да нямаме вечерен час, да отворим вратите на клуба при пълен капацитет, без спазване на дистанция и без маски. Това е една малка победа, защото такива възможности не сме имали въобще за последната година и половина. Ще можем да организираме и пълноценни и пълнокръвни концерти, както преди“, казват от столично заведение, въвело пропускателния режим.

Вечерен час

Извън София обаче, в почти цялата страна заведенията предпочитат да работят на намален капацитет, но допускайки всички клиенти. Проблемът е, че макар местата да са ограничени и да се работи предимно с резервации, вечерният час, който е 23:00 ч., масово не се спазва. Нещо повече, голяма част от обявените събития започват късно вечер, когато кръчмите трябва да са врътнали ключа. В Бургаско подадени заявления до РЗИ няма. За сметка на това има 12 уведомления за провеждане на организирани събития, като конференции и курсове, със 100% ваксинирани, преболедували или тествани. В Стара Загора и Пловдив също няма кръчми, свободни от COVID, показа проверката ни. Във Видин пък заявление е подадено от игрална зала. Там персоналът е напълно имунизиран, но тъй като работещите в обекта няма как да осъществят контрол дали посетителите са ваксинирани, или преболедували, игралната зала не е получила разрешение да работи без ограничение на капацитета, обясниха от здравната инспекция в дунавския град.

Дават 400 лв. ваучер за спа след ваксина

Ваучери за 7-дневна спа почивка на стойност 400 лв. на човек да бъдат раздавани на здравноосигурени българи след ваксинация срещу коронавирус. Това предлагат от Българския съюз по балнеология и спа туризъм в писмо до служебния премиер Стефан Янев и ресорните министри на икономиката, здравеопазването и туризма. От туристическата организация считат, че въпросните средства следва да бъдат осигурени през Националния план за възстановяване и устойчивост или чрез държавния бюджет на страната. Предвидено е ваучерите да бъдат с продължителност една година и да могат да бъдат използвани за 6 нощувки със закуски и вечери и включени 5 процедури за превенция или профилактика на здравето чрез минерални води, лечебен климат и пелоиди. Основната цел на идеята е здравният статус на населението да бъде подобрен, заболеваемостта от COVID-19 да намалее и разходите за здравеопазване да се понижат.

Искат здравен паспорт за вход в обществени обекти

Здравните власти обмислят като алтернатива на забранителните мерки въвеждането на здравен паспорт за вход до всякакви обществени обекти и достъп до различни събития. Това става ясно от доклада на доц. Ангел Кунчев, с който се предлагат нови ограничения. „Следва да се обмисли възможността допускането във всички образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности да е възможно единствено когато целият ангажиран персонал и всички участващи външни лица притежават валидни цифрови COVID сертификати на ЕС за ваксинация, преболедуване и изследване или аналогични документи“, се посочва в документа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари