Застрахователите спечелиха и след промените в законодателството

0
Лобизъм и още нещо...
Лобизъм и още нещо... Снимка: БГНЕС

Приетият на второ четене законопроект за Кодекса за застраховането отново поставя на преден план интересите на застрахователите срещу застрахованите граждани и пострадалите от катастрофи чрез откровено лобистки промени, действащи с обратна сила.

Новите текстове бяха гласувани след нареждането на премиера Борисов да бъдат оттеглени скандални лобистки промени в Кодекса за застраховане, направени от Менда Стоянова, с които се ограничаваха обезщетенията при неимуществени вреди до 20 000 лв. За тях съобщихме в публикация от 3 ноември, пише Биволъ.

Забележително е бързането, с което бяха приети тези промени, както и фактът, че докладът на Комисията по финанси приет на 20.11.2018 г. не беше достъпен до внасянето му във пленарна зала за гласуване на 22.11.2018 г. Докладът се появи на сайта на Народното събрание чак след като беше гласуван. Изключително краткият срок на гласуваното от комисията до внасянето на предложението за второ гласуване е ясен знак, че целта е да не се допусне обществена реакция срещу откровено лобистките текстове, удобно скрити във преходните и заключителните разпоредби на закона. А именно:

§ 95. До влизането в сила на наредбата за утвърждаване на методиката по чл. 493а, ал. 2 за определянето размера на обезщетенията за пострадалите лица и за увредените лица по чл. 493а, ал. 3 за имуществените и неимуществените вреди вследствие на телесно увреждане, съответно смърт на пострадалия, включително за събития, настъпили преди влизането в сила на този закон, се прилага досегашния ред.

Повърхностният прочит успокоява, че все едно нещата остават по досегашният си ред. Но голямата уловка е, че те остават по досегашният си ред само до приемане на наредба, която ще се разработи от Гаранционния фонд, който е ответник по много от делата, които вече водят пострадали от катастрофи.

Така законът сега дава правото на ответника по дела на пострадали да изготви и приложи наредба, която ще е в основата на изчисляване на обезщетенията както за имуществени, така и за неимуществени вреди. Сходна ситуация би била ако на длъжника по едно дело му бъде дадено право сам да изготви правилата, по които да се изчислява дълга му към кредитора.

С още по-силен мирис на лобизъм е текстът, според който тази бъдеща методика ще важи и за събития, настъпили преди влизането в сила на закона.

Така десетки хиляди висящи дела, които се намират по съдебните инстанции, сега с закона и наредбата с обратна сила.

Застрахователите ще обжалват всички дела, които могат да бъдат обжалвани, за да се продължи срока им и да се чака влизането на наредбата в сила. В същото време ще упълномощят близки до застрахователните компании адвокати на пълен хонорар включващ и ДДС. Ще се внесат и държавни такси по обжалваните дела в пълен размер.

Така крайният резултат от този параграф 95 ще е, че всички пострадали, които имат висящи дела за застрахователни събития отпреди 3 – 5 години няма да получат нищо. Но може да се окаже, че накрая дори ще дължат разноски на застрахователните компании. Защото за сметка на жалещите ще останат платените адвокатски хонорари и държавни такси при завеждането на иска.

Параграф 95, внесен от Менда Стоянова и приет единодушно, разкрива тайния замисъл на промените в Кодекса за застраховането. Той съвсем не е в това да се даде възможност на застрахователите да се справят със множеството искове които са заведени от далечни роднини след 21.07.2018 г. и решението на ВКС.

Скритият замисъл е да се нулират всички висящи дела по съдилищата срещу застрахователите, като за целта се смени законодателството със задна дата в тяхна полза.Депутатска кантора заработва от пострадали при катастрофи

Приетите промени в Кодекса за застраховане бяха защитени от всички политически сили в настоящия парламент. В тяхна полза се изказаха Румен Гечев от БСП, Менда Стоянова от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и Явор Нотев от ОП.

В последния момент обаче Нотев обърна гласуването си, вероятно подплашен от сайта ПИК, в който за няколко часа беше публикувана информация за негови договори за процесуално представителство с ДЗИ. След това дописката мистериозно изчезна.

Според документи, с които Биволъ се запозна, кантората на Явор Нотев от Атака е спечелила над 100 хиляди лева, докато той е бил депутат, защитавайки застрахователната компания ДЗИ срещу пострадали при катастрофи, за да не получат те обезщетения.

В битието си на депутат, адвокатът Явор Нотев се явява един от най-големите защитници на промените в Кодекса за застраховане и изтъкнат говорител по темата. Паралелните му занимания на адвокат, съвместени с депутатската му дейност, обаче са крещящ конфликт на интереси и повдигат съмнения за лобизъм.

Извън оценката за морал, етика и професионализъм, възникват въпроси какво е предполагаемото влияние на застрахователните компании върху политиците, дали има картел сред застрахователите и как един цял парламент работи в полза на един бранш срещу 3 милиона граждани, които сключват задължителна застраховка Гражданска отговорност.   

Източник: Биволъ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари