Защо в Русе няма паметник на Васил Левски?

1
Кога ще има паметник на Левски в Русе
Кога ще има паметник на Левски в Русе Видео: БНТ

Русе е единственият голям град в България, в който няма паметник на Апостола на свободата. От години има идея за изграждането му, но разногласия къде точно да се намира паметникът, бави реализацията на проекта.

Няма официални данни Левски да е пребивавал в града. Въпреки това историци допускат възможността, че Русе като център на тогавашния Дунавски вилает с пристанище и първата железница, няма как да не е посещаван от Апостола. Днес, когато почитаме паметта му, хората отчитат като огромна грешка липсата на негов паметник.

“7 хиляди лева са събрани в едно село за такъв паметник. Още хиляда не им стигат. Щом те могат и ние можем”, каза Траян Тотев.

Общинският съвет в Русе обмисля бъдещата статуя на Апостола да бъде или до наскоро издигнатата църква “Всех Святих” или пред Пантеона. Авторите ще решат дали да е от гранит или от бронз. Очаква се до няколко месеца да започнат процедурите по проектиране и изграждане на паметника.

Докато паметникът бъде построен, русенци ще продължат да почитат паметта на Апостола пред неговия бюст в двора на училище “Васил Левски”.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари