Пенчо Милков: Няма да забравим бесилото, което "виси със страшна сила"

4
Васил Левски е личност, която ни обединява безрезервно, заяви кметът на Русе
Васил Левски е личност, която ни обединява безрезервно, заяви кметът на Русе Снимка: Община Русе

Васил Левски е личност, която ни обединява безрезервно, заяви кметът на Русе

Община Русе и областната администрация отбелязаха 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Трябва да помним завета на Левски и да носим спомена за това, че любовта към България е най-висш дълг и отговорност на всеки един от нас. Тя ни дава сила, за да продължим да възпитаваме децата си в заветите на Апостола – в обичта към родината, в готовността и жертвоготовността“, обърна се към присъстващите кметът Пенчо Милков.

"Русе се поклони пред безсмъртния подвиг на Левски. За всеки от нас делото и саможертвата му са свещени. Такава остана и датата, която доскоро чествахме на 19 февруари и която от деца ни кара да настръхваме със своята символика. Има ли личност, която да ни обединява безрезервно? Това е той, Апостола. Затова и няма да забравим, докато дишаме, бесилото, на което виси “със страшна сила”, гарваните и зимата в онзи февруарски ден, която “пее свойта зла песен”. Вярвам, че този безсмъртен пример ще помогне и на нашите деца да пазят свята българската култура, идентичност и свобода. Защото това е бъдещето ни - такова, каквото Васил Левски го рисуваше в мечтите и заветите си", написа малко по-късно Милков и в социалната мрежа.

Под звуците на тържествени маршове в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев почетният караул на Военно формирование 32420 I и 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом посрещнаха русенци и гостите на града. Венци в знак на почит към Васил Левски положиха кметът Пенчо Милков, областният управител Данаил Ковачев, председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, представители на политически партии и граждани.

17-годишният Максим Атанасов от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Русе изпълни стихотворението на Ботев „Обесването на Васил Левски“.

Церемонията приключи със заупокойна молитва и благодарствен молебен в памет на националния герой, които бяха отслужени от свещеници на Русенската Света Митрополия.

Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Венцислав Петков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    18
    daskal
    Да, паметникът на Левски в Русе е уникално бездарен! Направо е отчайващ! Сякаш е направен от някакъв училищен кръжок.
  • 2
    17
    Нов
    Какво бесило, какъв Левски!!!Я погледнете паметника му в парка - прилича на избягал от час десетокласник...Гледайте си Альошата и паметника на "загиналите за България от 1939 до 1945 г" - за коя България и срещу кого са се били...
  • 1
    16
    пънчи
    Ей тъй ще правя лакърдии-докато ме преизберете пак.
  • 20
    15
    Гледка
    Позор е мазният павликенски цървул, тарикат, шмекер и схемаджия да се пъчи пред паюетника на Левски! Това жалко и крадливо същество само мърси паметника и събитието.
  • 11
    14
    Йордан Петров
    Тоя "Гост" е жалък русоид. Точно такива като него са виновни за последствията от руския комунизъм след разпада на СССР и България да стане една разорена земя след като беше почти 100% подчинена на СССР. Кааво можеш да очакваш да остане от една държава която е била 100% обвързана с държава която се е разпаднала, освен същия разпад и за нея?! Тия които съсипаха соца, сега съсипват демокрацията. Все същите са. Останалите соц държави нито една не беше така разбита икономиката им както българската защото нито една държава не беше така зависима от СССР както България. Всичко в България е с проруска зависимост в политиката, без изключения. Та в тоя ред на мисли, има два вида проруски политици, едните казват, че в България е мизерия и лъжат, че за това са виновни Запада, другите пък ни лъжат, че в България е рай, за да оправдаят и игнорираме руското влияние и го задържат и се правят на евроатлантици. Аз мисля, че всичко трябва да се изрине в мръсния канал! За да се създаде нещо трябват водачи. Защото, тайните служби МВР Прокуратура прочистват най-малкото начинание в тая посока в България да се появи лидер истински българин патриот. Без лидери, не може да се постави начало на организация. Без лидери -българи, а не руски подлоги, дори евентуално народно недоволство би овладяно, като службите внедрят техни хора и провалят народния гняв в поредното проруско образувание-говно. Истината е в началото на нелегално движение с лидери, които след време да го обявят в легалност, когато е станало достатъчно популярно и многобройно което да възпрепятства репресиите на тайните служби и то оцелее и промени България.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари