Защо Русе остана без обещаните от държавата 7,8 милиона лева за ремонт на улици?

8
МРРБ: Община Русе подава разнопосочна, непълна и неясна информация
МРРБ: Община Русе подава разнопосочна, непълна и неясна информация Снимка: Дарик Радио / Архив

МРРБ: Община Русе подава разнопосочна, непълна и неясна информация

“В рамките дори на законоустановения едномесечен срок за обработка и отговор на постъпила кореспонденция в съответната администрация (въпреки уточнението за „спешен порядък“, което предполага кратък срок за отговор), в министерството не е постъпвал отговор от община Русе, придружен с нужните документи и данни, с цел получаване на актуална и реалистична преценка дали предложението на общината би могло да се счете за приемливо“.

Това се казва в отговор на запитване от страна на Арена Медиа до Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), защо Русе остана без обещаните от държавата 7,8 милиона лева за ремонт на улици, за които кметът Пенчо Милков съобщи на пресконференция, състояла се на 1 август 2022 година.

На 23 август 2022 година МРРБ по електронен път изиска в спешен порядък от всички общини, включително от община Русе, предоставянето на информация и документи за обектите, които са част от улична мрежа в град Русе. Необходимите документи са копие от валидно разрешение за строеж и само актуална информация за степента на избор на изпълнители по реда на Закона за обществените поръчки – проведени и/или в процес на провеждане на процедури. Ако дадена общинска администрация вече е имала сключени договори, в МРРБ е трябвало да бъдат изпратени копия от тях. И всичко това по електронен път. 

От министерството пишат и че, „В допълнение бе изискано да бъде уточнено дали в посочената от общината сума с ДДС са включени дейности за упражняване на строителен и авторски надзор (в този случай трябваше да бъдат посочени конкретните стойности), както и получаването на официално потвърждение от общината, че подземната инфраструктура под уличната мрежа, която ще бъде ремонтирана, е подновена и има приложена улична регулация, като тази информация трябваше да се представя само в случай, че не е предоставена декларация пред Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ)“

36 дни по-късно в министерството е налично писмо от община Русе с дата 28 септември 2022 година. В него е изложена само и единствено важността от реализацията и завършването на инвестиционното намерение и са цитирани издадените разрешения за строеж, но същите не са представени.

В писмото отговор до Арена Медиа от МРРБ отбелязват, че към тази дата пакетът документи към проекта на решение на Министерския съвет вече беше изпратен до институциите за съгласуване.

И обръщат внимание, че „ненавременен отговор е предпоставка за липсата на своевременна преценка за възможността за финансово подпомагане, което от своя страна възпрепятства включването на обекти в списъка“.

Според МРРБ Община Русе е подавала разнопосочна, непълна и неясна информация. И прилага хронология на кореспонденцията.

В писмо от 03.11.2021 година е цитирана необходимост от финансово подпомагане на стойност 17 916 987,68 лева.

В писмо от 20.04.2022 година сумата е 7 758 986,89 лева., като е уточнено, че броят на улиците, за които е необходимо финансиране, е редуциран от 50 на 20.

В цитираното по-горе писмо от 28.09.2022 година сумата е 5 336 435,00 лева с уточнение, че тя е относима към улиците в район 4 на града. В подадената към НСОРБ декларация, респективно получената от НСОРБ информация в МРРБ е посочено, че поисканият от община Русе необходим финансов ресурс е 22 816 083,00 лева.

В заключение от МРРБ пишат: „В нито едно от тези писма не се съдържат пълна и еднозначна информация и данни. Не е приложен и доказателствен материал от страна на общинската администрация. Поради това не могат да бъдат определени точно необходимите данни – коректната сума, общият брой улици, за които се иска значителен финансов ресурс, конкретна улична мрежа".

"Не става ясно и за кои от улиците дейностите по подмяна на ВиК инфраструктурата е приключила и за кои същите са в процес на изпълнение, предвид описания от общината „напреднал етап на изпълнение на проекта на ВиК ООД - Русе, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    29
    Пенчо
    Зам.кметът Илиева носи вината и да си подаде оставката.Само кьорави и куци коне в тази кметска мантра.
  • 4
    28
    Маман
    Вашият ми е редовен пациент. Курвите ще се избият за неговата 37 сантиметрова паламарка. Ако не вярвате, питайте селянката дето живее с него.
  • 9
    27
    БЗНС
    Само да кажа, че в Русе, по времето на гербериста Стоилов и комуниста Белоев възникна коалиция, която се финансираше от Красимир Даков. Над партийна завера, нещо като дунавска мафия. Борисов и Нинова духаха супата, а нашите момчета си създадоха и екипи. Пенчо е техен ученик и пазител на заверата. Просто като лук, ама ефективно. Прокуратурата не се интересува, ръководството на полицията е на ръчно управление от Нунев. Колкото до здравето ни, управителят на болницата не е само полицай, той е народен лечител с диплома от ГЕРБ и е роднина на Остап Бендер, но става все по богат, колкото по смотани стават лекарите от Канев
  • 7
    26
    До XXL
    Храни общо 7. 3 от първата, 2 от втората и 2 от третата и четвъртата, ама последните не знаят. Сега е в процес на уплошдание. Останаха оште 4 и прави футболен отбор, а той тренер.
  • 12
    25
    спас Иванов
    А, той Стоилов не се разведе и не разведе и Шилкова.Това е явно кметска болест.А че Пенчо излезе "папур сики" спор няма, но че трябваше да изрита герберите и да "отреже" К.Даков не му стигна смелост и ... още нещо, може би шумолящо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари