Община Русе няма обяснение защо са отрязани парите за ремонт на улици

2
<iframe src='https://www.youtube.com/embed/CRVG8Di805U' width='100%' height='100%' scrolling='no' frameborder='0'></iframe>
<iframe src='https://www.youtube.com/embed/CRVG8Di805U' width='100%' height='100%' scrolling='no' frameborder='0'></iframe> Видео: Русе Медиа

Общината отрича констатацията на министър Иван Шишков, че не е представила необходимите документи

„С изненада на 28 септември виждаме в публикувания от МРРБ списък за ремонт на улици, че община Русе не присъства в списъка на общините, които ще бъдат финансирани. Предполагаме, че това е плод на недостигане на част от информацията до министъра и експертите на МРРБ, или министърът е бил подведен“, заяви на извънреден брифинг зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева, предава Русе Медиа. Поводът е информацията, обявена от МРРБ, че община Русе няма да получи очакваните 7,8 млн. лв. за ремонт на улици след ВиК проекта.

В интервю вчера пред Медиапул министър Иван Шишков заяви, че около 30-ина общини няма да получат средства. „Това става, защото не са представили необходимите документи. Бях изключително изненадан, че сред тях е община Русе“, каза министърът.

Община Русе категорично не е съгласна с тази констатация и още на 28 септември е подала възражение до МРРБ. Днес на място за среща с министър Шишков е и зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев, за да се изясни ситуацията, каза още Магдалина Илиева.

Тя представи хронологията, по която общината е водила разговори и е представяла документи към всички институции за ремонта на улици. Инициативата за комуникация за финансиране от МРРБ на проекти на всички общини е била поета от Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.

Първото искане е отправено до МРРБ още на 3 ноември 2021 г. във връзка с установените щети по уличната мрежа след започването на ВиК проекта. На 13 януари 2022 г. оттам отговарят, че ще мислят за финансиране едва, когато приключи проектът. На 20 април 2022 г. общината отново иска от Министерството на финансите, Министерството на икономиката и МРРБ финансиране на 20 от 50-те улици, които са със щети от ремонта ВиК.

„На 25 май получаваме отговор, че в момента няма финансов ресурс и могат да искат допълнително информация от нас. На 29 юли излиза списък на МРРБ след заседание на МС, в който община Русе е одобрена за финансиране на ремонт на улици след ВиК в размер на близо 7,8 млн. лв.

Няколко дни след това, след промяна в състава на правителството, разбираме, че отново е преразгледан този списък, във връзка с което получихме на 12 август искане от НСОРБ отново да попълним декларативен списък на улици, за които искаме финансиране. В писмото изрично бе посочено, че ние трябва да декларираме за кои обекти имаме разрешение за строеж , като на този етап те не събират строителна документация или копие от разрешение за строеж. Те искат просто да декларираме за кои имаме готовност да сключим договор за финансиране с МРРБ, обясни Илиева,

На 16 август исканата информация е изпратена, но на 28 септември Общината с изненада вижда, че не присъства в публикувания от МРРБ списък на общините, които ще бъдат финансирани. Още същия ден е изпратено възражение до министъра, в което се поддържа искането за 7,8 млн. лв. за улични ремонти.

„Ние ще продължаваме да обясняваме, да настояваме, защото това е в интерес на гражданите. Няма да се откажем и от пълното си искане. За всички улици след ВиК ремонта, без Средна кула и Долапите, средствата възлизат на 22 млн. лв. Ние сме редуцирали в момента искането си само до основните улици с надеждата това да позволи по-лесното отпускане на средствата. Каним и регионалния министър, който и да е той, да дойде на място и да види каква е ситуацията в Русе“, заяви още Магдалина Илиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    22
    Групенфюрер Мюлер
    А като гласувахте на инат и ги избрахте тези неадекватните и неориентираните, хоро играхте на центъра, сещате ли се драги РРуССенци? Заради 30 000 зеленчука, които имат умствен багаж, колкото да търкат билетчета от лотариите на Божков но не и да мислят, ще търпим резултатите от бездействието на управлението на $ОбичамеРусе и АБПФК......
  • 0
    21
    за вас
    Таз песен https://www.vbox7.com/play:c24252be
  • 19
    20
    Тази простакела...
    Тази простакела съсипа Главболгарстрой - Русе, що да не съсипе и града ни. Какъвто Пенчо, такива са и подчинените му - прости и некадърни...
  • 21
    19
    Ffff
    Трябва да си пълен КРЕТЕН, за да започнеш ремонт без да знаеш как ще го завърши. Само партийци го могат
  • 6
    18
    Евро
    За информация, има и европроекти, които срещат същия проблем - не е посочено изискване за разрешително за строеж, а е необходимо по ЗУТ. Сигурно фирмите са си виновни, че спазват условията на проекта, вместо да свършат работата на администрацията и сами да си определят необходимата документация. За протокола - не съм фен на Пенчо, а администрацията му я намирам за високомерна. Изобщо не ми е жал за тях, но и администрацията нагоре в държавата е пълна щета.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари