Защо няма социологически проучвания за местните избори

0
Агенциите работят с партии, които не искат да се публикуват данните им
Агенциите работят с партии, които не искат да се публикуват данните им Снимка: БГНЕС

Агенциите работят с партии, които не искат да се публикуват данните им

Местните избори в България ще се проведат след само 6 дни, но социологическите проучвания за тях са единици. За това има няколко причини, но основната гласи: много малко такива изследвания са били поръчани. Това казаха трима водещи български социолози, предаде Свободна Европа.

В неделя, 29 октомври, се очаква първият тур от местните избори. До този момент са публично известни само три изследвания за нагласите на хората - на "Медиана", ЕСТАТ и Центъра за анализи и маркетинг, които обхващат единствено електоралните нагласи за София.

Те са публикувани в рамките на последните 25 дни преди изборния ден.

Поръчките

"За да има достъпни проучвания, трябва да има кой да ги възложи", каза Геновева Петрова от Алфа Рисърч.

"Към нас за момента няма възложителски интерес и съответно не сме правили такова изследване в последните седмици", каза Първан Симеонов от “Галъп интернешънъл”. Назад във времето имаме собствени сондажи, които вече не са актуални, добави той.

Алфа Рисърч има договор с бТВ и ще покаже резултатите от проучването си за дебата, който организира телевизията.

Парите

Друга причина за това, че изследванията са малко, са парите. Според друг източник, пожелал анонимност, цената за едно национално проучване е близка до цената на проучване само за град София или около 20 000 лева. А останалите населени места, дори и да не са с мащабите на столицата, са твърде много.

По-големият обем на работата (а значи и на цената) се споменава косвено и от други социолози. Както казва Геновева Петрова, когато изборите са национални се прави едно проучване, а когато са местни - много на брой проучвания (за различните населени места).

Партийните тайни. Извадките

Агенциите работят с партии, които не искат да се публикуват данните им, каза професорът по социология Петя Кабакчиева.

Но тя има и други предположения за това, че изследванията, поръчани от партии, не стигат до избирателите. "Може да има проблем с извадките, много хора не искат да отговарят на анкетьорите", каза тя.

"Може да се чакат изненади", допусна още професор Кабакчиева.

Според друг социолог, който пожела да остане анонимен, има изследвания, поръчани от партии, които не се публикуват, защото партиите не харесват резултатите, а в същото време има публикувани изследвания, които не са направени качествено.

Свободата

"Това че има по-малко социологически изследвания] дава свобода на хората да разчитат на собственото си мнение и преценка", казва професор Кабакчиева.

В предишни години политолозите са коментирали, че много хора избират своя кандидат включително и под влиянието на социологическите проучвания - като гласуват по-скоро за хора, заемащи челните места.

Хазартът остава

Както и на предишни избори, в момента процъфтяват онлайн залозите за предстоящите резултати, сочи проверка на Свободна Европа.

Още от началото на предизборната кампания най-големите хазартни компании предлагат възможности за изборни залагания. Те варират от въпроса за това кой ще е следващият кмет на съответния град, през това каква ще бъде избирателната активност в страната, до въпроса за броя на общинските съветници от различните партии в столицата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Показателно
    Напълно показателно ще бъде и ще докажем на цяла България, че живеем в град на дебили, ако гласуваме с номер 69. 4 години тотален застой, купчина неизпълнени обещания, но за сметка на това един развод, повече деца и колям кекс купон в сградата на общината. А като гледам препълнените кошчета за боклук, в които една голяма част са вестници с лика на кандидата за кмет под № 69 се чудя колко дървесина е отишла и колко хартия за да пълним кошчетата за боклук с някакви свободни волеизявления. Който отново няма да бъдат спазени. РУСЕНЦИ, ВЗЕМЕТЕ СЕ В РЪЦЕ. ПРЕДСТОЯТ ОЩЕ 4 ГОДИНИ РАЗРУХА
  • -1
    4
    Анна
    Нека първо да попитаме - защо на предизборния дебат в БТВ тази сутрин не се явиха главните претенденти за властта /ГЕРБ, БСП, ПП/ДБ/ ? От какво се страхуват? И друго - докога "НЯМА ТАКАВА ПАРТИЯ" ще ни пробутва своя дискредитиран, и като шеф на РИОСВ-Русе, и като областен управител, кандидат? От тоя човек не става управленец! Да си адвокатства!
  • 0
    3
    До предходния русенец и до...
    Русенци, след като кандидатите за кмет на Русе не ни уважиха, въпреки, че са поканени, да гласуваме за няко от тримата явили се. Били са поканени 7 кандидата, 4 от тях не намериха време или счетоха, че няма защо да си губят времето ние да ги чуем. За тези, които са изпуснали делата вавам статистика поканени са били ПЕНЧО МИЛКОВ; ИВАН ИВАНОВ; ИСКРЕН ВЕСЕЛИНОВ; РЕНА СТЕФАНОВА; АНАТОЛИ СТАНЕВ; БОРИСЛАВ БЪЛГАРИНОВ. ЗЛАТАН ЗЛАТАНОВ. Единствените, които уважиха своите съграждани и задели време да се явят на дебата бяха ИСКРЕН ВЕСЕЛИНОВ; БОРИСЛАВ БЪЛГАРИНОВ АНАТОЛИ СТАНЕВ. След като тези кандидати ни уважиха, нека и ние да уважим някой от тях, така да избираме между някой от тримата. И отново припомням кои не се явиха и се чуда дали си заслужава да гласуваме за тях, след като те не ни уважиха и счетоха, че не е нужно да ги чуем ПЕНЧО МИЛКОВ; ИВАН ИВАНОВ; РЕНА СТЕФАНОВА; ЗЛАТАН ЗЛАТАНОВ. Лично аз ще гласувам за човек, който е отделил време и отиде в БТВ да се представи пред нас, неговите съграждани. И безспорно това, което пише на десетките хиляди плакати на Пенчо Милков "С Русе в сърцата" не отговаря на истината, ако беше истина щеше да се яви по телевизията и да ни убеди, че не ни лъже отново.
  • 8
    2
    русенец
    В момента по ГРОbTV тече "дебат" между трима посредствени кандидатчета за кмет. Преди това имаше фалшиви резултати от "проучване", в което естествено жалкия Бенчо осеменителя бил имал почти 30 (трийсет) процента подкрепа?!?!?!?!?!?!?! ХАХАХАХАХА След него бил анонимника от ОПГ ГРОБ=ДПС?!?!?!?! ХАХАХАХА Е как да гледам такива мисирки с фалшиви данни, които се опиват да промиват мозъците на русенци?
  • 9
    1
    русенец
    А защо Пенчо Милков се скри и не отиде на дебата по БТВ? Нима го е срам от нещо? Или има неизпълнено обещание от предните избори - примерно за чистотата на въздуха? Или пък не знае с коя жена да отиде и кои деца да покаже?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари