Защо на Острова вече предпочитат плащане в брой?

3
На живеещите в градски райони ще бъде осигурен достъп за безплатно теглене и депозиране кеш
На живеещите в градски райони ще бъде осигурен достъп за безплатно теглене и депозиране кеш Видео: NOVA

На живеещите в градски райони ще бъде осигурен достъп за безплатно теглене и депозиране кеш

В Англия се връщат към кешовите плащания, защото са установили, че така харчат по-малко. За първи път през последните 10 г. използването на пари в брой в Обединеното кралство се увеличава.

Причината е, че купувачите следят отблизо бюджетите си, притеснени от все още растящите цени на хранителните стоки. Британският консорциум за търговия на дребно съобщи, че още преди празничния период 19% от покупките вече са ставали чрез банкноти и монети. Хората се връщат към кешовите плащания, за да правят по-добре сметка на парите си, след като години наред се радваха на улеснението да плащат с банкова карта.

Плащанията с карта доведоха до затваряне на банкови офиси и до отказ от много бизнеси въобще да работят с банкноти и монети.

"Не знам кога за последен път сте правили това, но излезте навън с пари в брой и когато ви поискат да платите, ще усетите, че започвате да се замисляте колко точно харчите. С картите е много по-лесно да не мислите за цената, която плащате, за това как този разход ще се отрази на бюджета ви. Но когато плащате в кеш, нещата са различни.

Трябва да си бръкнете в портфейла, за да видите дали имате достатъчно пари. Освен това наистина ги държите в ръце и се разделяте с тях. Това наистина ще се отрази на начина, по който харчите пари, тъй като ги виждате и това ви напомня, че сте работили здраво, за да ги имате. Кара ви да се запитате дали това е най-добрият начин да ги използвам, дали цената си заслужава", споделя финансов консултант, цитиран от NOVA.

Затова по време на криза доста хора се връщат към кешовите плащания. През миналата година те са били над 6 млрд. паунда, което е със 7% повече спрямо предходната година. Парите в брой са гореща тема и сред YouTuber-ите по семейни бюджети.

"Първата стъпка е да си направите седмичен разчет на разходите. Аз използвам система от пликчета, в които слагам пари за различни неща – храна, бензин, разходи по децата, пари за ресторант и разни други. Всичко, което не е в категорията на фиксираните сметки в семейния бюджет. Системата би трябвало да ви помогне да пестите. Всяка седмица слагате определен брой пари във всяко пликче и щом свършат, това е. Не можете да харчите повече", споделя влогърка.

Британското министерство на финансите издаде нови насоки към банките. Те предвиждат на живеещите в градски райони да бъде осигурен достъп за безплатно теглене и депозиране на пари в брой в рамките на два километра, а на хората в селата – до пет километра.

"Ако се придържате към пликчетата, ако харчите истински пари, а не просто докосвате картата си, това ще ви помогне да видите колко точно пари давате, но и да прецените дали да купите нещо или не. В супермаркета често има разпродажби, но така ще се замислите дали да ги слагате в кошницата или количката, ако изобщо не са част от продуктите ви за готвене. По този начин спестявате пари. Това помага да контролирате покупките си, така че да не надхвърлят планираните разходи", смята YouTuber.

Банките са изправени пред глоби, ако не осигурят безплатен достъп до теглене на пари в брой за потребители и фирми. Затова те работят заедно с местните власти, за да има поне един банкомат на всяка търговска улица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 14
    1
    Да живее ЛЕВЪТ!
    Не били чак толкова прости англичаните: първо, НЕ въведоха €врото и второ, обраха си дърмите от €врогейския съюз! Сега показват среден пръст и на чифутските банки. Всеки нормален човек уважава трите начина за плащане: кеш, в брой, на ръка! Другото са педерастки изгъзици. Целта е да сте зависими от банките, правителството и световния елит! По този начин ви държат в подчинение и им играете по свирката, щото като управляват парите ви, все едно са ви стиснали здраво за топките! С две думи – да ви йебем дигитализацията!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари