Защо кашлят котките

1
Често срещаните причини са бактериална или вирусна инфекция, поглъщане на чужд предмет, алергична реакция, котешка астма
Често срещаните причини са бактериална или вирусна инфекция, поглъщане на чужд предмет, алергична реакция, котешка астма

Проблемът с кашлицата при котките невинаги получава вниманието, което заслужава.

Това може да е признак на различни заболявания и затова най-добрият начин на действие е да се консултирате с ветеринарен лекар, пише Mila.bg

Какви са причините за кашлицата?

Това е рефлекс, причинен от дразненето на дихателните пътища. Често срещаните причини са бактериална или вирусна инфекция, поглъщане на чужд предмет, алергична реакция, котешка астма.

Вируси

Някои вируси сериозно засягат дихателната система на котките. В допълнение към кашлицата симптомите включват зеленикав секрет от носа, липса на апетит, сълзене на очите, треска и др.

Дразнители

Има моменти, когато причината е точно там, у дома. Това може да се дължи на бактериални или вирусни агенти, тютюнев дим или силен парфюм могат да бъдат виновници също.

Сърдечната недостатъчност може да доведе до кашлица при котките

Може да има по-сериозна причина, въпреки че може да изглежда като типична кашлица, при която животното няма нито температура, нито носен секрет. Котката със сърдечна недостатъчност ще кашля непрекъснато.

Наличие на чужди елементи

Животните са доста любопитни за неща, които намират в градината, в парка и т.н. Те могат да ги изядат и това ще доведе до реакция в тялото им, докато се опитват да ги изхвърлят от него. Това може да се прояви като кашлица.

Паразити и бактерии

Някои паразити могат да се установят в белодробната стена на котката и да причинят кашлица. Този симптом ще се появи като затруднено дишане.

Някои бактерии обичат котките, а котенцата са любимите им. Те могат да причинят кашлица, сълзене, кихане, повишена температура и др.

Астма

Животното ще има затруднения с дишането, когато има астма, а също може да има кашлица, общ спад и изтощение.

Алергии

Някои лекарства, ухапвания от насекоми и могат да причинят алергии при котките. Заедно с кашлицата ще има възпаление на дихателните пътища, кожата и зачервени сълзящи очи.

Кои видове кашлица са сериозни?

• Сухата кашлица, която се появява едновременно с разширяването на врата на котката, може да бъде симптом на хроничен бронхит при животното.

• Когато има кашлица, както и зачервени очи, зеленикави секрети и кихане, тогава причината най-вероятно е бактерия или вирус и трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро.

• Сухата кашлица с затруднено дишане и хрипове или свистене при дишане може да е показател за котешка астма.

• Кашлицата след тичане може да е признак на остър бронхит при котките.

• Животно, което кашля в покой или в сън, може да страда от сърдечна недостатъчност.

Лечение

Има много лечения, в зависимост от тежестта на кашлицата и агента, който я произвежда. Никога не лекувайте домашния си любимец самостоятелно, винаги се консултирайте с ветеринарен лекар, който може да предпише подходящо лечение.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари