Тодор Кантарджиев: Пикът на грипа се очаква през януари

0
Грипът има кратък инкубационен период - който е болен, да си стои вкъщи, заяви проф. Тодор Кантарджиев
Грипът има кратък инкубационен период - който е болен, да си стои вкъщи, заяви проф. Тодор Кантарджиев

Грипът има кратък инкубационен период - който е болен, да си стои вкъщи, заяви проф. Тодор Кантарджиев

“Топлото време забавя разпространението на вирусите. Ако видим картата на Европа, там където е било по-топло през декември, съответно и заболелите са по-малко. Когато сме навън и на слънце”, заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на bTV.

Според него COVID-19 е отслабнал. “Който е болен да си стои вкъщи. Мерките за проветряване и миене на ръце не трябва да се занемаряват. Дано да няма натоварване на здравната система”, каза Кантарджиев.

“Няма нищо страшно като кажем двата грипа. Те са по-скоро от тип А. За този вид грипове са лекарствата действат най-добре. Тези лекарства са достъпни от няколко години, те блокират размножаването на грипния вирус. Те се продават с лекарско предписание и действат до 36 часа от заразяването”, добави той.

Грипът се различава от другите вирусни инфекции за този сезон по това, че той има по-кратък инкубационен период около 24 часа. Друго, което го различава е, че в рамките на два часа от пълно здраве се получават болки в гърлото, в мускулите, дразнене от светлината, болка в очните ябълки, повишава се температурата, има суха непродуктивна кашлица, заяви Кантарджиев.

По думите му се очаква пикът на грипа през януари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    Ко?
    "който е болен, да си стои вкъщи" ?! 2018-та година, от простотия си сложих за първи път противогрипна ваксина. След десетина дни, бе нещо не ми е наред в 9 сутринта, в 10 бях тотален парцал. Хайде в колата, хайде в къщи. Ама усещам, че се върви към умирачка. В 13 съм в болницата. Снимка. Доктора: "Я каква хубава пневмонийка си имаме". Че там системите с антибиотик и т.н. Та, Кантарджиев - викаш в къщи да си стоя, а? Докато пукна, а?
  • 8
    1
    qkli
    Не думай?! Тук всеки ден се публикуват "новини" за ковид - да, онзи най-страшният вирус, ПАНДЕМИЧЕН, наложил най-строги мерки в историята на човечеството и се оказа ЛЪЖА, за да се облажат американските корпорации за производство на ваксини! Така, че ... верно ли, че сега се появи ГРИП?! Допреди 2 години СПРЯ да съществува ГРИП?! Всяко едно заболяване беше = ковид (пропагандата)!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари