Защо е нужна площадка за медицински хеликоптери в Русе?

3
На прословутия път Русе - Бяла ежедневно стават инциденти и представете си да вдигнете хеликоптер чак от София, заяви д-р Огнян Хаджийски
На прословутия път Русе - Бяла ежедневно стават инциденти и представете си да вдигнете хеликоптер чак от София, заяви д-р Огнян Хаджийски Снимка: Фейсбук

На прословутия път Русе - Бяла ежедневно стават инциденти и представете си да вдигнете хеликоптер чак от София, заяви д-р Огнян Хаджийски

Ще има ли площадка за медицински хеликоптер в Русе? Проф. д-р Огнян Хаджийски е един от лекарите, участвал в транспортирането на пациенти по въздух, за да им се направи животоспасяваща интервенция. Той смята, че местата трябва да бъдат много добре подбрани, наблизо да има големи болници и да не се губи ценно време.

Преди 12 години от площадка в Индустриалния парк в Русе екипът на д-р Огнян Хаджийски излита, за да транспортира до болница "Пирогов" пациент със сериозни изгаряния. Опитът на професора показва, че е изключително важно правилно да се изберат местата на хеликоптерните площадки според травматологичната натовареност на региона и близостта на лечебни заведения.

"Въпросът е да се направи така, че тези хеликоптери да не са едни машини, както засега се говори само в София и Долна Митрополия, а да бъдат разположени наистина на места, на които стават големи инциденти. Повод е да кажа, че Русе е точно такова място с тоя прословут път Русе - Бяла, където ежедневно стават инциденти", каза пред БНТ проф. д-р Огнян Хаджийски.

Трябва да се прецизират критерии, по които да се определят следващите бази, категоричен е проф. Хаджийски:

"Един хеликоптер, представете си да го вдигнете от София, да дойде тука в Русе, да вземете болния, да отиде. А от мястото на инцидента до болница. Защото не може един пострадал, затиснат от две коли, да стои и да чака да дойде линейката, да го върне линейката. Тука хеликоптер ще свърши много по-бързо работата".

В същото време трябва да се помисли, както за обучението на медицинските екипи, така и за оборудването на хеликоптерите, за да е максимално удобно, както за персонала, така и за пациента, коментира проф. д-р Огнян Хаджийски:

"Аз също съм участвал в такива пътувания, ние самите си организирахме екипите, които трябва да пътуваме, защото то не е само и хора. То трябва да има готовност да се сложи вътре носилка - една или две, да има кислородните апарати, всичките тези неща".

До средата на годината в София и Долна Митрополия трябва да бъдат оборудвани площадките, за да посрещнат първите два медицински хеликоптера.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    8
    Русе
    Русе уж е голям съвременен европейски град , а няма медикоптер на разположение. Не е някакво забутано гето от третия свят. За съжаление през последните 50 години Русе е само донор на свежа млада кръв под формата на млади , образовани хора. Всички инвестиции бяха натъпкани само и единствено оттатък Стара планина във пловдив, софия, бургас и къде ли не , но не и в Русе. Съответно тези от юг да си таковат инвестициите , без извинение.
  • 0
    7
    Иванова
    Напи над хирургичния блок можеха д а кацат.
  • 4
    6
    Тешо
    Кире Тюфлека да се отпусне с някое милионче и да построи площадка, а може и хеликоптер да купи, зер бълха го е ухапала.
  • -3
    5
    МИЛФкоф
    Требе хеликоптер - любовницата ще ражда на село. Пък и съм доктор на юрдеческите Нууки. Не Акушиер.
  • 5
    4
    TERROR IN BULGARIA
    В България се изтезават хора за забавление на извратени полицаи и всички си мълчат - Президент, Премиер, Главен Прокурор, Омбудсман, това е ад!..........................In Bulgaria, people are tortured for the amusement of perverted policemen and everyone is silent - President, Prime Minister, Chief Prosecutor, Ombudsman, this is hell!Miroslav Germanov Bulgaria
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари