Защо Борисов иска пълно отваряне месец преди изборите

2
ГЕРБ има политическа печалба и от свалянето на мерките, и от избори в пика на епидемията
ГЕРБ има политическа печалба и от свалянето на мерките, и от избори в пика на епидемията Снимка: БГНЕС/архив

"На 1 март задължително отварят ресторантите. Повече по тази тема няма да се говори." 

Тези думи използва в неделя Бойко Борисов, за да нареди на здравния министър какво трябва да се направи. "Дотогава трябва да е минала вълната (...) И на нас ни липсват ресторантите, и на хората, но трябва да изчакаме две седмици.", припомня Капитал в своя коментарна статия. 

Премиерът направи тази прогноза почти едновременно с интервю на главния здравен инспектор Ангел Кунчев по БНР, в което той каза, че няма изгледи за скорошно отваряне на заведенията и че това зависи от ръста на случаите. Премиерът нареди на третата вълна да свърши до две седмици, но според Кунчев нейният пик вероятно ще бъде в края на март - точно преди изборите.

Това са и двете гледни точки към управлението на епидемията - политическата и експертната, като сблъсъкът между тях ще определи какво ще се случва през февруари, март, а и в началото на пролетта. От политическа гледна точка има сериозен риск, ако ограниченията останат, да доведат до загуба на гласове за управляващите. От експертна гледна точка има риск новите варианти на коронавируса да предизвикат по-силна вълна на епидемията от тази през ноември и декември.

Кой от двамата - Борисов, или Кунчев, прави вярна прогноза за епидемията, засега не може да се каже. Нито за съжаление е напълно сигурно, че всички мерки ще бъдат отменени от началото на март. Към момента единствено сигурно е, че от 21 януари насам случаите в България отново се увеличават.

За това как ще се развива епидемията оттук нататък има (поне) два сценария:

  • Случаите ще продължат да се увеличават плавно през следващия поне месец и след това плавно ще намаляват. Това е възможно най-оптимистичният вариант. Ако третата вълна не бъде толкова остра, здравната система няма да се срине както през декември, ситуацията ще бъде предвидима и управляема.
  • В близките седмици ще има рязък скок, последван от бърз спад до края на март. Този вариант означава повторение на ситуацията от края на 2020 г. и риск ситуацията да не може да се управлява по друг начин освен с нови, сериозни ограничителни мерки.

От гледна точка на лекарите, които се опитват да управляват хода на епидемията, има няколко притеснителни факта за идващите седмици:

  • Британският вариант на коронавируса не само е в България, но вероятно вече доминира. В неделя Ангел Кунчев обяви, че над 70% от изследваните проби вече са с него.
  • Този вариант е много по-заразен и съответно скоростта на нарастване на епидемията може да бъде дори по-голяма от тази в края на 2021 г.
  • Броят на хората, които имат нужда от лекуване в болница, както и на най-тежко засегнатите, които са настанени в интензивни отделения, отново расте. Засега те са по-малко от наполовина от пика през декември, но скоростта, с която се увеличават през последните дни, расте.
  • Хората са уморени да спазват нужните ограничения.
  • Изводът от всичко това е, че има риск третата вълна да дойде рязко и да бъде много силна.

За правителството управлението на тази ситуация е свързано и с нещо друго - изборите в началото на април. За ГЕРБ видимо един от основните страхове е, че недоволството на много хора от ограниченията може да доведе до загуба на гласове. Бойко Борисов е прав да казва, че България е една от страните с най-малко рестрикции в Европа - тук са затворени само училищата и по-голямата част от заведенията (тези в хотелите работят). Дори и малкото ограничения обаче - съчетани с неефективната система на държавни помощи за затворените бизнеси, са достатъчни да създадат недоволство.

Само в сектора на хотелите и ресторантите през миналата година са били заети 183 хиляди души. От тях поне 50 хиляди са работили на трудов договор в заведения, клубове и барове по данни от КАПИ. Заетите по, да го кажем, друг начин вероятно са също много. Към пострадалите от затварянето на заведенията трябва да се прибавят и част от родителите на учениците, които не разбират нуждата от това децата да си седят вкъщи.

От политическа гледна точка това е сериозен резервоар от недоволни хора. На последните парламентарни избори например разликата в броя гласове между ГЕРБ и БСП е малко над 190 хил.

Накратко, за Борисов е изключително важно през следващите месеци да няма големи групи недоволни. Вероятно по тази причина той предвижда премахването на практически всички ограничителни мерки. От понеделник правителството разпореди връщането на още 40 хил. ученици в клас и от началото на март, ако ситуацията не е пак драматична, ще се върнат и останалите. Ако тогава отворят и ресторантите, всички ограничения ще са отпаднали.

От политическа гледна точка това може и да добре, но от гледна точка на управление на епидемията най-вероятно ще доведе до увеличаване на заразените. През следващия месец и половина няма как България да е ваксинирала дори процент от нужното, за да овладее епидемията. Колко остър ще бъде ръстът зависи най-вече от реакцията на хората - реално овладяването на епидемията зависи не толкова от формалните мерки, които налага държавата, а от това как се самоограничават повечето хора. Проблемът е обаче, че тъй като новият вариант на коронавируса е по-заразен, той изисква по-различни мерки от досега. Докато хората се научат, случаите пак ще се качат.

В политическите среди много се спекулира, че Бойко Борисов едва ли не нарочно иска пикът на третата вълна да е около изборите. Това, разбира се, едва ли е така, но независимо какви са причините, ГЕРБ печели от последствията. Както може да видите в този текст, от избори в момент на силно разпространение на болестта и съответно ниска избирателна активност има няколко ефекта:

  • Партиите без твърди ядра, като например тази на Слави Трифонов или на Мая Манолова, могат да имат по-нисък резултат.
  • За БСП обаче това не е добра новина, защото нейният електорат ще има най-големи притеснения да отиде да гласува при риск от заразяване.
  • За малките партии с твърди ядра като ВМРО обаче това е добре, защото сваля прага за влизане в парламента.

От всичко това - и от свалянето на мерките, и от провеждането на избори при високо ниво на заразените, ГЕРБ има пряка политическа печалба. Рискът е ситуацията да излезе отново извън контрол, или цената на това да бъда ръст на инфектираните и починалите.

"На 1 март задължително отварят ресторантите. Повече по тази тема няма да се говори." Тези думи използва в неделя Бойко Борисов, за да нареди на здравния министър какво трябва да се направи. "Дотогава трябва да е минала вълната (...) И на нас ни липсват ресторантите, и на хората, но трябва да изчакаме две седмици."

Премиерът направи тази прогноза почти едновременно с интервю на главния здравен инспектор Ангел Кунчев по БНР, в което той каза, че няма изгледи за скорошно отваряне на заведенията и че това зависи от ръста на случаите. Премиерът нареди на третата вълна да свърши до две седмици, но според Кунчев нейният пик вероятно ще бъде в края на март - точно преди изборите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари