Zara, Massimo Ditti и Mango също се изтеглят от Русия

1
10 000 служители остават без работа
10 000 служители остават без работа Снимка: Alamy

10 000 служители остават без работа

Испанските компании "Индитекс" (Inditex) и Тендам (Tendam) съобщиха днес, че "спират временно" дейността си в Русия заради войната с Украйна.

Те се изтеглят от пазара в знак на солидарност с украинския народ и в подкрепа на санкциите, които много мултинационални компании приеха, напускайки страната, информира БНР.

"Индитекс" е собственост на най-богатия човек в Испания Амансио Ортега, чието състояние се изчислява на над 72 милиарда евро. Фирмата притежава марките Zara, Massimo Dutti , Bershka, Pull&Bears, Stradivarius, Oysho, Zara Home и Uterqüe. Има над 7 500 магазина в целия свят, като най-много са в Испания, а след това в Русия, където са 520".

"Тендам" пък държи правата на Cortefiel и притежава 50 магазина в Русия.

Общо за двете компании работят близо 10 000 служители, които сега остават без работа.

Амансио Ортега бе обект на критики през последните няколко дни в Испания, тъй като бавеше обявяването на решението да изтегли бизнеса си от Русия. Сега двете компании спират и онлайн продажбите. Според Ортега, магазините му са под наем и затова няма да има загуба от първоначалната инвестиция, а и руския пазар формира 8,5 % от общата нетна печалба на групата.

Той изрази готовност "да си сътрудничи във всичко необходимо" с испанските власти и международните непровителствени организации в рамките на този конфликт и обеща, че ще предложи финансова подкрепа на освободените си служители.

От Русия се изтегля и другия моден бранд Mango, собственост на най-богатия в Каталуния предприемач Исак Андич.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Ayde
    Да си вземат куклите и скъпите парцалки и "баира"...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари