Nikkei Asia: Русия е купувала от Китай дронове за военна употреба

4
Пекин отрича
Пекин отрича

Пекин отрича

В продължение на месеци Русия внася дронове от китайски компании за използването им при нейната инвазия в Украйна, въпреки отричането от страна на Пекин, че такова оборудване се използва във войната, установи разследване на новинарския сайт Nikkei Asia, цитирано от БНР.

Според това разследване, между декември 2022 г. и април 2023 г. руски компании са внесли най-малко 37 китайски безпилотни летателни апарата на стойност около 103 хил. долара, които са били определени в регистрите за митническо освобождаване "за използване в специалната военна операция", каквото е определението на Москва за инвазията в Украйна.

От началото на инвазията преди 16 месеца Пекин многократно отрича да е предоставял оръжия на Москва за използване при инвазията. И докато и предишни информации показваха, че Русия е увеличила вноса на китайски дронове след началото на войната, Пекин отрича Китай да изнася дронове за бойните полета на Украйна.

"Китай призовава всички заинтересовани страни да работят заедно за засилване на контрола, предотвратяване на използването на всички видове дронове на бойните полета в зони на конфликти и съвместно насърчаване на международния мир и регионална стабилност", заяви през април говорител на китайското министерство на търговията, напомня Nikkei Asia.

Разследването на Nikkei обаче показва, че в продължение на месеци руски компании тихо са попълвали митнически документи за внос на дронове, включително машини, произведени от санкционираната от САЩ компания DJI Technology - най-големият производител на дронове в Китай, маркирайки ги за използване във войната. Не е ясно дали китайските компании или правителството са запознати с митническите записи на Русия по отношение на внасяните от Китай дронове.

Nikkei Asia е получила руските митнически записи от множество източници, включително индийските компании Exim Trade Data и Export Genius, и е анализирала пратките от Китай за Русия.

Етикетът "за използване в специалната военна операция" започна да се появява в митническите регистри в края на миналата година, след като руският президент Владимир Путин нареди на правителството си да увеличи доставките на стоки, необходими за войната.

Nikkei установи и че руски компании също така са платили на китайските си колеги повече от 1,2 млн. долара за 22 устройства, които откриват и заглушават дронове, и още 36 077 долара за 10 "заякчени" преносими персонални компютъра. Всички са били определени в митническите регистри за използване във войната.

В един случай, на 1-ви февруари руската компания за информационни технологии Status Compliances е внесла три дрона с тегло при излитане между 25 и 150 кг от Shenzhen Kexin Smart Development, производител на електронни устройства в Шенжен, като са били платени 28 292 долара. Те са направени от Shenzhen Jarch Electromechanical Technology, според Exim Trade Data.

Дроновете са описани в протоколите като граждански модели, но допълнителна бележка в митническите формуляри казва, че те са били внесени за "специалната военна операция, провеждана от въоръжените сили на Руската федерация", посочва Nikkei Asia.

"Големи дронове с тегло над 25 кг могат да се използват за разузнаване и ако бъдат модифицирани, могат да бъдат използвани за атака", посочи пред новинараската агенция професор Томоюки Фурутани от университета Кейо, експерт по безпилотни летателни апарати. "Те могат да бъдат превърнати в тип за самоунищожение (дронове-камикадзе), заредени с огнева мощ за атака". Той добави, че по-малки дронове като MAVIC 3 на DJI могат да се използват за събиране на разузнавателна информация, а не за атака.

Митническите записи показват, че през януари и март 34 дрона, произведени от DJI, на стойност 75 100 долара са били изпратени в Русия, всеки с излетно тегло между 250 грама и 7 кг. Двадесет и четири бяха посочени като модел Mavic 3 на DJI.

В изявление до Nikkei компанията DJI каза, че тя не може да провери митническите записи, включващи DJI тази година, и отрече, че изброените компании са били нейни дилъри. Компанията също така каза, че DJI, както и нейните дъщерни дружества, са "спрели доброволно всички доставки и операции в Русия и Украйна“ на 26 април миналата година, но добавиха, че компанията "не може да контролира как се използват нашите продукти, след като напуснат нашия управление".

"Предприехме всички стъпки под наш контрол, за да подчертаем, че нашите продукти не трябва да се използват в битка, да причиняват вреда или да бъдат модифицирани в оръжия", посочиха още от китайската компанията.

На въпрос за дроновете, които руските митнически данни показват, че е внесъл, Status Compliance първоначално каза за Nikkei Asia, че не знае за такива покупки. Когато Nikkei показа на компанията подробна информация за трансакцията, компанията отрече, че тя се е състояла.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -16
    1
    и какво от това?
    и това лошо ли е? като имат пари ще купуват
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари