Започва обследване на двата язовира над Лозенец

1
Тези язовири събраха милиони литри дъждовна вода по време на бедствието в Царево
Тези язовири събраха милиони литри дъждовна вода по време на бедствието в Царево Видео: NOVA

Тези язовири събраха милиони литри дъждовна вода по време на бедствието в Царево

Хидроинженери започват обследване на двата язовира, които събраха милиони литри дъждовна вода по време на бедствието в Царево и така спасиха района от още по-страшно бедствие. На база на този анализ общината ще поиска средства от държавата за ремонт. От високата вълна са повредени стените.

Пламен Петров е геофизик. Занимава се с проектиране на ВиК цикли от 30 години. Случилото се в района на Царево не го изненадва. „Това, което се случи преди време, ще продължи да се случва. Това се случи в Мизия, в Бисер”, припомня той, цитиран от NOVA. Експертът има имот в Лозенец, затова и прави собствено проучване на щетите, нанесени по двата язовира над курортното село. „Тези хора голям късмет са извадили, защото половината стена я няма. Тази част, която я няма, е обрасла с дървета”, твърди Петров.

Че язовирите вече са опасни смятат и от местната власт в Царево. „Още в понеделник идват хидроинженери, които сме поканили. Ще започнем обследване и се надявам на светкавично изграждане и реновиране на тези стени”, каза кметът Георги Лапчев.

Според Пламен Петров някои стени не са поддържани от 20-30 години. „Дерето отдолу е абсолютно прорасло. Не знам как въобще е минавал вода от там”, допълва специалистът. Той е категоричен, че трябва да се изготви спешно генерален план за цялото българско Черноморие. На въпроса защо се случи поредното наводнение с човешки жертви, отговорът на геофизика е категоричен: „30 години бездействие на държавата”.

Непосилни за много от хората, които загубиха домовете си по Южното Черноморие, ще са разходите за това да възстановят домовете си. Боклуците от домовете на местните все още не са извозени и това се превръща в сериозен проблем.

Движението по пътя между Созопол и Царево е усложнено. На моста над река Караагач, който беше затворен в първите дни на бедствието, е създадена организация за преминаване само по едната лента. Очаква се съоръжението да попадне в списъка с опасни такива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ето ви истината
    https://www.dw.com/bg/v-blgaria-bezobraziata-koito-se-ubivat-ose-hora/a-66765178?maca=bul-actualno_bg-6176-xml-mrss
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари