Започнаха фалити на туристически агенции

0
Сред първите затворили са агенти във Варна
Сред първите затворили са агенти във Варна

Започнаха фалити на туристически агенти в България, заявиха представители на бизнеса, цитирани от TravelNews

Сред първите затворили са агенти във Варна, които не желаят да им се споменава името. На сайта си вече са написали "АГЕНЦИЯТА ПРЕУСТАНОВЯВА ДЕЙНОСТ ЗА НЕОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ! ОТ УПРАВИТЕЛИТЕ!" TravelNews се свърза с управителя на компанията.

"Решихме да затворим и прекратим дейност. Офисът и обзавеждането ни замина след 25 години. Всички приходи ни отидоха по дяволите, както и резервациите заради коронавируса. Като агент получаваме комисионните след осъществяването на пътуването и не успяхме да издържим", заяви тя. Според нея не могат и да получат помощ, защото имат неплатени задължения към държавата. В момента жената си търси работа. Наскоро един от членовете на ръководството на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Димитър Попов предрече фалитите. Същото направи преди време и Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

"Ситуацията е много е тежка. Ако закърпим септември и октомври с туристи и да капе по-малко, ще е по-добре. Поне да можем да си оправим разходи по наеми, лизинги, заплати. Ако се задържи положението с туристи, поне може да се появи някакъв хоризонт за догодина. Имаме много издадени ваучери на чужденци за България. Те са за турове за 2021 г. Ако не тръгнат нещата през 2021 г., тогава става страшно. Тогава ще има масови фалити. То и сега ще има масови фалити, защото големите туроператори от входящия туризъм в България ще трябва да започнат да връщат пари. Така ще започнат фалитите", коментира Попов в интервю пред TravelNews. Според него ще има преструктуриране. Зависи какво се случи с изходящия туризъм. Абсолютно ще има сливания, придобивания, окрупняване, каза той. По думите му ще останат фирмите, които имат по-добра ликвидност. Това ще бъдат компании, които имат активи и могат да ги осребрят, за да могат да си поддържат персонала. Всичко опира до ликвидност и до колко човек е подготвен за такава криза. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари