Започна продажбата на билети за фестивала "Мартенски музикални дни"

2
Доходното здание става дом на музиката с богата програма от творби на прочути автори
Доходното здание става дом на музиката с богата програма от творби на прочути автори Снимка: Dunavmost

Доходното здание става дом на музиката с богата програма от творби на прочути автори

Продажбата на билети за 63-ото издание на Международния фестивалМартенски музикални дни“ започва от днес, 16 февруари.

Любителите на фестивала ще могат да закупят билети на каса „Опера“ всеки делничен ден от 10:00 до 14:00 и от 15:00 до 18:00 часа, както и на място в Доходното здание преди концертите, при наличие на свободни места.

За концертите на 15, 17, 18, 20, 23, 24, 26, 28, 29 и 30 март това е възможно и през онлайн платформата Eventim от 15 февруари.

Тазгодишното издание на един от най-големите фестивали за класическа музика в Европа, станал емблема на Дунавския град, предлага на аудиторията разнообразие от концерти и вълнуващи срещи със знаменити артисти от цял свят.

Фестивалната програма стартира силно с изпълнението на една от най-великите музикални творби на всички времена – прочутият „Реквием“ от Джузепе Верди, по случай 150 години от неговата премиера през 1874 г. в Милано. Изпълнители са уникалният Русенски фестивален орекстър и Русенският фестивален хор, под диригентството на родения в Русе български музикант Емил Табаков, и солисти световноизвестното българско сопрано Красимира Стоянова (също възпитаник на училището в Русе) и талантливите млади български певци Виолета Радомирска, Милен Божков и Деян Вачков.

Сред ексклузивните имена в артистичната листа на фестивала са френско-белгийският струнен квартет „Данел“, известен с дръзките интерпретации на Шостакович, Вейнберг, Бетовен и др., необикновено атрактивният Саксофонен квартет Signum, блестящият тромбонен ансамбъл от Виена – Trombon Attraction, както и изключителното трио на концертмайстора на Виенската филхармония Албена Данаилова.

Именитият български цигулар Светлин Русев ще представи две камерни програми със световноизвестната корейска пианистка Йоръм Сон и сопраното Красимира Стоянова, които без съмнение ще се превърнат в част от множеството пикови фестивални събития през 2024 г. На фестивалната сцена ще се състои и дългоочакваната световна премиера на балета „Калиопа“ на известния български композитор и диригент Емил Табаков, създаден по либрето на Александър Малчев. Реализацията на балета е на Русенската държавна опера с диригент авторът и постановка на световноизвестния хореограф Константин Уралски.

Още две важни за българската музика световни премиери предлага изданието тази година - творбите на композиторите Васил Казанджиев, Божидар Спасов и Константин Илиев са включени в концертите на елитното немско трио „Абстракт“ и един от най-добрите български струнни квартети – Струнен квартет „Фрош“.

Със специални фестивални програми се очакват и двата водещи български оркестъра – Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист знаменитата пианистка Елена Башикарова, както и Симфоничният оркестър на БНР с диригент Георги Димитров и солист младият и извънредно надарен български пианист Емануил Иванов.

Специални програми предлагат Камерният ансамбъл „Софийски солисти“, със солисти Минчо Минчев и Николай Минчев под диригентската палка на Константин Добройков, както и специалният проект на известните български джаз музиканти Веселин Веселинов – Еко и Милен Кукошаров под надслов DasWeltschmerZDuett – една истинска провокация за любителите на джаза.

В заключителната фестивална вечер на 31 март своя силен артистичен дебют в България ще направи и младият и талантлив грузински пианист Гиорги Гигашвили в програмата на Русенската филхармония под диригентството на Димитър Косев.

Повече информация за програмата можете да намерите на сайта на Музикален фестивалМартенски музикални дни“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари