Запис от скрита камера с пазарлъци за по-леки присъди

4
Съдия Любомиров: Никога не е имало ценоразпис
Съдия Любомиров: Никога не е имало ценоразпис Видео: TV7

Името на съдията, посочен от Паци, е Десислав Любомиров. Това е едно от последните дела, които той гледа в Русе. След това се мести в Софийския градски съд. В края на миналата година той беше единственият кандидат за председател на Апелативния съд във Велико Търново. Изненадващо обаче с 8 гласа "за", 5 "против" и цели 9 "въздържал се" той не беше избран за ръководител на този съд. Има ли доза истина в обвиненията за ценоразпис за отлагането на съдебни заседания и присъди? Съдия Любомиров се съгласи да отговори на този въпрос пред камерата на предаването "Жега" по TV7.

Десислав Любомиров – съдия в СГС: "Няма никакъв ценоразпис и не знам какво друго твърди, но делата се отлагат по причини, които са записани в съдебния протокол. Всъщност глупостта на едно твърдение или неговата интелигентност са производни от глупостта или интелигентността на автора му. В случая това твърдение не може да бъде определено като интелигентно, защото то е много лесно проверимо. За всяко съдебно заседание знаете, че се води съдебен протокол. В него се отразява всичко, което се случва в съдебната зала, включително и причините, поради които се отлага делото. Няма как едно дело да бъде отложено поради недобросъвестно поведение на съда в резултат на, може би, такава извънсъдебна дейност – мотивиране на съдията чрез плащане, без това да не е видно от съдебния протокол. В това дело никога не е имало отлагане по причини, стоящи в съда."

Любомир Огнянов – водещ на "Жега": "А възможно ли е да се намира законова причина да се отложи и това да бъде основание за искане на определени суми от подсъдимия?"

Десислав Любомиров – съдия в СГС: "Принципно е възможно, принципно е възможно. Само че причината – законовата, трябва да е свързана със субективна преценка на съда за липсата на предпоставки. Когато тези предпоставки за даване ход на делото отрицателни са налице, обективно няма как да се плаща за нещо, за което не е необходимо да се плаща, тъй като делото така или иначе ще се отложи. В случая става въпрос за многократно отлагане на делото поради неявяване на защитници на подсъдими." Пламен Кунчев обаче твърди, че се е срещал лично със съдията.

Пламен Кунчев-Паци: "Бяха в едно заведение - "Аквариум". Там отидохме с техен приятел - Тапата. Той също имал дела, които Десислав Любомиров му ги оправил. Буквално. В смисъл си плащал на него и знае как стоят нещата."

............

Любомир Огнянов – водещ на "Жега": "Срещали ли сте се с Пламен Кунчев в заведението "Аквариума" в Русе?"

Десислав Любомиров – съдия в СГС: "Никога не съм се срещал с това лице извън съдебната зала, в която съм разглеждал делото, по което той е бил подсъдим."

Любомир Огнянов – водещ на "Жега": "Той твърди, че сте се виждали в това заведение и това е била първата от общо три срещи, в които да уговорите плащането на определени суми."

Десислав Любомиров – съдия в СГС: "Никога не съм се срещал с това лице извън съдебната зала. Не го познавам, единствено ми е известен като подсъдим по делото." За да потвърди думите си, че е бил изнудван да откупи свободата си, Паци отива на нова среща – със скрита камера.

Пламен Кунчев-Паци: "Веднага след първата ни среща, която беше на "Аквариума", имаше втора среща, която беше в "Скорпио" в кв. Локомотив в Русе и имаше трета среща, която стана в х. "Ревю"."

На срещата присъстват близкият приятел на съдия Десислав Любомиров - адвокат Валентин Иванов, и собственикът на хотел "Ревю" Милен Маринов. Паци отива екипиран със скрита камера. Качеството на картината е изключително лошо, но гласовете ясно се чуват.

Добре, кога можем горе-долу да разчитаме на разговор и вече да конкретизираме?

До Коледните празници трябва да го направим.

........

Аз не знам, ние и преди говорихме. Направи си една сметка, на какво можеш да разчиташ. Значи, каквото и да си говорим, навсякъде става въпрос за пари. ...... Повече от месец съм ти казал, кажи му да не се занимава с Тапата. Джуджето каза – виждам Тапата седи на една маса със съдията, ядат и пият. Да, бе. Не, не. Значи Тапата мина съвсем случайно, ние бяхме седнали на "Фантастико" и ме занимаваше по свищовските дела. Какво като отиде в София? Във Върховния съд в София... Намираш си състав трима човека по 25 – 30 хил. евро и какво ще ти направят? Ще ти свалят 1-2 години. Защо да не си ги свалим сега с преквалификацията на деянието. Не, вече всеки се пази. Виждаш, навсякъде следят корупции. И всеки така – дали ще ти свърши работа, няма да ти свърши работа. Няма да ти я свърши, защото ще ти искат 50. Първата и втората инстанция са... Софиянци, те не могат да кажат какво ще стане. Те могат да дават указания, които не са задължителни - не могат да го върнат на Апелативен съд. Защото Апелативният съд пък могат да приемат други фактически обстоятелства и така нататък. Могат да се правят на интересни, да ти го въртят два, три пъти, защото да платиш на три състава. А всичко опира до джоба ти, до финансите ти. И до възможността. Най-важното е да се гледа как да се оправим в началото и после нагоре, колкото се може по-малко да се плаща.

Любомир Огнянов – водещ на "Жега": "Адвокат Валентин Иванов обясни ли Ви нещо за тази среща, на която е присъствал с Пламен Кунчев?"

Десислав Любомиров – съдия в СГС: "Аз го попитах дали такава среща се е състояла. Той ми каза, че това са глупости, че не си спомня за такава среща и че е било възможно да се е случило нещо подобно без предварително планиране. Т. е., седейки в заведение, някой да го пита по някакъв въпрос. Това му бяха неговите думи, но каза, че това са глупости. И че няма нищо такова."

............

Пламен Кунчев-Паци: "В последствие аз му предадох чрез Милен на същия тоя адвокат аз предадох 12 хил евро, мисля, че 1000 долара и другото – левове. Цялата цена трябваше да бъде 15 хил евро. Същите пари ми бяха върнати, след като Цветелин Цонев – един от обвиняемите по делото, избяга за Палма де Майорка. Той ми беше съдружник по рибарниците – бяхме взели големи рибарници. Когато ме арестуват, в него хващат определено количество хероин. В последствие той пусна жалби до Военна прокуратура, че е бил натискан от полицаите. И на практика в показанията си казва, че наркотикът си е лично негов – за негова употреба. Но аз съм човекът, който дава парите и аз вземам парите."

Цветелин Цонев е един от осъдените по мегаделото за престъпната група от Русе. Паци дори извади декларация от Цонев, в която той прави интересни признания.

Пламен Кунчев-Паци: "Тука направо пише – накараха ме да дам неверни показания срещу мой приятел. Бях обвинен за престъпления, за които давах неверни показания срещу приятел, наречен Паци."

Паци обаче не спира с разкритията дотук. Той е убеден, че в схемата участват и висши полицаи.

Пламен Кунчев-Паци: "Христо Радев, господин Джамбазов, тези хора работеха заедно, сега в момента са пенсионирани и до този момент те работеха изцяло върху създаване на ... може би – борба за власт, преразпределение. Хора, които са зашеметени от властта. Това са полицаи."

Любомир Огнянов – водещ на "Жега": "Да не би да са се борили срещу престъпността?"

Пламен Кунчев-Паци: "Не са се борили, защото се получаваше така, че – аз имах заведение. Изгоня определени хора, които не желаех да продават наркотици. От този момент нататък те идваха. Буквално се е случвало Христо Радев да дойде и да ми каже: "Това е моят човек. Знаеш, че не трябва да го закачаш".

Любомир Огнянов – водещ на "Жега": "Искаш да ми кажеш, че полицаи са покровителствали наркодилъри?"

Пламен Кунчев-Паци: "Да. За това става въпрос. Така е."

Любомир Огнянов – водещ на "Жега": "Само да се изясним. Защото каза, че в заведението, което си стопанисвал, са се събирали изключително много хора. Ти си гонил шанаджиите, за да продаваш сам наркотици или..."

Пламен Кунчев-Паци: "Имам си доста приятели, фитнес зали имах в самото заведение, имах 6 бизнеса, за какво да продавам наркотици, след като имам достатъчно реален бизнес?"

Любомир Огнянов – водещ на "Жега": "За повече пари."

Пламен Кунчев-Паци: "Не вярвам. Йордан Джамбазов е шеф на РЗ БОП до този момент. А следващият човек след него е Петър Тодоров, за когото ви споменах. Там се получи една конкуренция за това - кой да бъде шеф на самата полиция. Имаше хора, които казваха, че са ги виждали да взимат пакети с пари."

Любомир Огнянов – водещ на "Жега": "Кой това? Кой взима пари?"

Пламен Кунчев-Паци: "Йордан Джамбазов и Христо Радев. Са взимали."

Любомир Огнянов – водещ на "Жега": "От кого?"

Пламен Кунчев-Паци: "От дилъри. По улицата, където са. Единият Допа се казва."

Христо Радев е бивш служител на полицията в Мартен, а Йордан Джамбазов е от РЗБОП в Русе. На 19 април ще чуете как Паци е избягал в ЮАР и дали е поръчал убийството на съдия Десислав Любомиров. Ще видите и позицията на адвокат Валентин Иванов.

Източник: tv7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари